10 tény a spenótról

  • 2018.05.10.
  • 2

Zöld, friss és finom! Nem gondoltam volna, hogy valaha is leírom ezeket a szavakat! Igazából ez egy családi történet. A nővérem nem szereti a spenótfőzeléket és kicsiként szolidaritásból elhatároztam, hogy én sem szeretem. Minimálisat ettem belőle, de ennyi. Majd felcseperedtem, benőtt a fejem lágya és rájöttem, hogy a spenót milyen klassz dolog! Főleg egy kis túróval keverve! Hála görög barátainknak!
MI A SPENÓT?A spenót vagy más néven paraj a disznóparéfélék családjába tartozó levélzöldség. Közép és Dél-Nyugat Ázsiában őshonos növény, mely az egész világon elterjedt.
Valószínűleg
Perzsiából
származik, innen vitték a
mórok
Spanyolországba. Franciaországban a 16. században,
Medici Katalin
udvarában vált népszerűvé.
Magyarországra korán eljutott,
Szikszai Fabricius Balázs
Nomenclaturájában
(1590) már említi a spinácz nevű levélzöldséget.

Mintegy 30
cm magasra megnövő,
szára
egyenes,
levelei
változatos méretűek (2–30
cm hosszúak, 1–15
cm szélesek, a nagyobb levelek alul, a kisebbek a növény teteje felé haladva találhatók), hosszúkás-oválisak vagy háromszögletű-nyíl formájúak, szélük ép vagy öblös, végük hegyes. A tőlevelek állománya húsos, a magszáron növő szárlevelek hosszúkásak, rostosak.
Kétlaki
növény, a nővirágos egyedek hosszabb élettartamúak, a hímvirágúak az elvirágzás után elszáradnak.
A talajtól függően nagy mennyiségű vasat tartalmazhat, azonban ennek nagy része nehezen felszívódó formában van jelen, és az oxalátok is gátolják a felszívódását. Magas (0,97) oxalát-, és nitráttartalma miatt nem szabad túl sűrűn fogyasztani.Forrás: Wikipédia10 TÉNY A SPENÓTRÓL1. A spenót a legkorábbi friss zöldség és termesztése roppant


egyszerű. Ősszel és tavasszal is vethető.2.
Egy régi perzsa szóról (aspanakh) kapta a spenót a nevét. A


jelentése zöld kéz.3.
Medici Katalin, amikor elhagyta szülővárosát, Firenzét, és



házasságot kötött II. Henrik francia királlyal, olyan



szakácsokat
hozatott magával a királyi udvarba, akik tudták,


hogyan kell ezt a zöldséget mesteri módon elkészíteni. Azóta


illetik a spenótágyon felszolgált ételeket „firenzei” jelzővel.4. Magyarországra az 1500-as évek végén jutott el ez a növény.5. Antioxidáns hatása miatt kozmetikumokban is használják a


spenótot. Lásd a híres, magyar Ilcsi kozmetikumok között!6. Jótékony hatással van a vérnyomásra, az emésztésre (puffadást


megszünteti).


Antioxidánsokat tartalmaz, mely a daganatos betegségek


megelőzésében is szerepet játszik.