Egészben sült fokhagymás-petrezselymes karfiol

  • 2018.03.12.
  • 5

Szeretem, amikor egy ételt nem kell túlvariálni, csak egyszerűen elkészítjük és már falhatjuk is. Ez az egészben sült karfiol is pont ilyen és számtalan módon ízesíthetjük. Akár köretként is kiváló, de akár csak így magában egy kis joghurtos mártogatóssal is ellenállhatatlan. Nem lesz hosszú a bevásárlólista!
Lássuk is mi kell hozzá.
Elkészítési idő a karfiol nagyságától függően maximum 1 óraHozzávalók:1 db karfiol (80 dkg-os volt az enyém)1 kis csokor petrezselyem10 gerezd fokhagymaőrölt fekete bors1 ek. só + só a szóráshozfőzéshez víz
8 ek. olívaolaj
➽ A karfiolt megmossuk és leszedjük a leveleit. ➽ Egy nagy lábasba vizet teszünk föl forrni. Annyit, hogy ellepje majd a karfiolunkat. Ehhez a vízhez hozzáadunk 1 evőkanál sót, 4 gerezd felkarikázott fokhagymát és 2 evőkanál olívaolajat. Ízlés szerint ebbe a főzővízbe tehetünk még fűszereket pl. babérlevelet, kakukkfüvet stb., de én most csak a fokhagyma és a só keverékével dolgoztam. ➽ Amikor felforr a víz, akkor beletesszük a karfiolt. Le kell nyomni a víz alá egy kicsit, ha nem merül le és addig kell főzni, amíg az alsó torzsa részbe bele nem megy a kés (kb. 15 perc volt az esetemben). Ne legyen puha, csak könnyen szaladjon bele a kés a zöldségbe.➽ Miután megfőtt a karfiol le kell csepegtetni. Ezután megszórjuk sóval az egész fejet.
➽ Összeaprítjuk a petrezselymet és a fokhagymát, továbbá hozzáadunk ízlés szerint frissen őrölt fekete borsot és 6 ek. olívaolajat. Alaposan összekeverjük a fentieket és az egész karfiolt bedörzsöljük vele.
➽ Egy sütőpapírral kibélelt tepsiben a sütő legmagasabb fokozatán 20-25 percig sütjük a karfiol nagyságától függően. Ízlés szerint süthetitek sokkal sötétebbre is a karfiolt. Nagyon finom édeskés íze lesz a sült zöldségeknek. Egy kis joghurtos mártogatóssal mennyei csemege lesz a végeredmény.

Címkék

Köret