Vargányás szarvashúsgombóc leves

  • 2018.01.02.
  • 2

Mi más lenne az év első receptje, mint egy vadétel. Keresztszüleimmel ebédeltünk együtt karácsonykor. Szerettem volna meglepni őket valami fantasztikus étellel. Így született nyitásként ez a leves.
Elkészítési idő: 60 perc Hozzávalók 6 személyre a leveshez:25 dkg sárgarépa25 dkg zeller25 dkg csiperke 10 dkg vargánya2 gerezd fokhagyma2 ek. olívaolaj1 ek. tárkonysó ízlés szerint
3 liter víz2 dl tejszín3 ek. liszt 1 db egész citrom leveA húsgombóchoz:
30 dkg darált szarvaslapocka4 gerezd fokhagyma1 tk. só
1/2 tk. őrölt fekete bors
10 dkg vargánya1 db tojás
1 ek. zsemlemorzsa- A zöldségeket megtisztítjuk, a sárgarépát felkarikázzuk, a zeller 1x1 cm-es kockákra vágjuk, a fokhagymát felaprítjuk, a vargányát szintén felkockázzuk. A csiperkét körülbelül fél centiméteres vastagságú szeletekre vágjuk, de ezt csak később tesszük a levesbe.- Egy nagy 5 literes lábasba 2 ek. olívaolajat öntünk és a zöldségeket megpirítjuk, majd ízlés szerint sózzuk az ételt (első körben 1/2 ek. volt nálunk a mérce). Továbbá tárkonnyal megszórjuk a zöldségeket és felöntjük 3 liter vízzel. Közepes lángon körülbelül 25 percig főzzük. - Amíg fő a leves, addig a húsgombócokat elkészítjük. A darált szarvashúst összekeverjük 1 tk. sóval, 1/2 ek. őrölt fekete borssal, 10 dkg aprított vargányával, 4 gerezd zúzott fokhagymával. Mindehhez hozzáütünk egy egész tojást és megszórjuk 1 evőkanál zsemlemorzsával.
- Alaposan összegyúrjuk az egészet és minimum 30 db apró húsgombócot készítünk. Ha bevizezett kézzel formázzátok a gombócokat, akkor sokkal egyenletesebbek lesznek és kevésbé ragadnak majd!
- 2 dl tejszínt, 3 ek. lisztet és 1 merőkanálnyi levesalapot simára keverünk. Ha csomós lenne véletlenül a habarásunk, akkor elővesszük a jó öreg botmixert és eldolgozzuk vele azokat. Ha sima a keverékünk, akkor a leveshez öntjük folyamatos kevergetés mellett a habarást.
- Ekkor tesszük bele a levesbe a húsgombócokat és a csiperkeszeleteket. Így főzzük tovább a levest körülbelül 15 percig.
- Tálalás előtt egy citrom levével pikánsabbá tesszük a levest és ízlés szerint még sóval ízesíthetjük.

További ötletekért és finomságokért tartsatok velem a következő oldalakon:vagy














Címkék

Leves Hús - Vadak