Tepsis fánk

  • 2018.01.29.
  • 0

Ma egy különleges fánkreceptet hozok Nektek. Nem a hagyományos változat, viszont egy csomó időt és sütőolajat megspórol az ember.
Emellett ellenállhatatlanul finom. Az eredeti receptet Marika a Tündérkert Kistelek tulajdonosa osztotta meg, amiért roppant hálás vagyok. Biztosan sokszor el fogom még készíteni és számtalan tervem lett hirtelen az alaptésztával is.
Néhány apróságot módosítottam, hisz minden receptet egy kicsit a saját konyhánkra, ízlésünkre érdemes alakítani. Elkészítési idő: kb. 90 perc kelesztéssel és sütéssel együttHozzávalók 12 darabhoz (függ a szaggató méretétől): 50 dkg liszt3 dkg friss élesztő2,5 dl tej7 dkg cukor5 dkg puha vaj1 csipet só2 tojásA töltelékhez: sárgabaracklekvárA tetejére:fahéjas porcukor- A 2,5 dl langyos
tejben egy csipet cukorral felfuttatjuk a 3 dkg elmorzsolt élesztőt. Tegyük a radiátorra és gyorsabban meg is leszünk vele.
- Az 50 dkg lisztet, a 7 dkg cukrot, egy csipet sót, 2 db egész tojást, a puha vajat egy nagy tálba öntjük. A felfuttatott élesztőt hozzáöntjük a fentiekhez és sima tésztát gyúrunk belőle. Ha túl lágy lenne a tészta, akkor adjunk hozzá még egy kis lisztet, ha pedig nem áll szépen gyúrhatóra össze, akkor még egy kis tejet adjunk hozzá.
- Az összegyúrt tésztát langyos helyen a egy konyharuhával lefedve duplájára kelesztjük.

- Lisztezett deszkára öntjük a megkelt tésztát, kb. 2 cm vastagságúra kinyújtjuk ezt és nagyobb fánk méretű, kerek korongokat vágunk ki kiszúróval (kb 8-10 cm átmérő).
- Egy sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk a fánkokat. Letakarjuk egy konyharuhával ezeket és további 20 percig kelesztjük még az édességünket.
- Végül sütés előtt kisebb mélyedéseket készítünk. Én most egy pálinkás poharat nyomtam a tészta közepébe. Érdemes egy kevés lisztbe mártani előtte a poharat, hogy ne tapadjon rá a tészta. Ne lyukasszuk át a tésztát, csak mélyedést készítsünk bele. Ebbe a mélyedésbe kanalazzunk bele kb. 1/2 ek. házi baracklekvárt majd irány a sütő.
A sütőt előmelegítjük 190 °C-ra és így tesszük be a fánkokat kb. 30 percre. Figyeljétek 20 perc után. Addig kell sütni a tepsis fánkokat, amíg a tetejük szépen meg nem pirul.
Ha a lekvár túlságosan "elsült" volna, akkor töltsétek újra bátran a mélyedéseket.
Fahéjas porcukorral és baracklekvárral tálaltam. Valami mennyei volt! Biztosan gyakori vendég lesz a hagyományos fánk mellett ez is az asztalon, mert ízletes, puha, mindemellett nem kell felesleges olajat használni és nem kell a serpenyő mellett állva sütögetni. További ötletekért és finomságokért tartsatok velem a következő oldalakon:

Címkék

Desszert