Au revoir Monsieur Paul! - 10 érdekesség a szakácsikonról

  • 2018.01.20.
  • 7

Kép forrása: A Les Halles de Lyon-Paul Bocuse piaccal szembeni épületnél található ez a falfestmény a szakácsikonról https://hu.pinterest.com/pin/479070479104170908/A mai napon egy legendás szakáccsal lett kevesebb a világ. Paul Bocuse az égi konyhába költözött és mától ott serénykedik tovább! A francia gasztronómia jelképének számító séf a mai napon 91 éves korában elhunyt.
PAUL BOCUSE ÉLETÉRŐL RÖVIDEN1926. február 11-én Collonges-au-Mont-d'Ort településen látta meg a napvilágot és ma ugyanitt szenderült örök álomra.
Felmenői híres molnárok voltak. A szakácsmesterséget már 9 esztendős korában apja éttermének konyháján dolgozott. Később a lyoni Eugenie Brazier három Michelin csillagos éttermében tanulta a konyhaművészetet. Lyon és Párizs legnevesebb éttermeiben szerezte meg tudását a legjobb tanítóktól.
Paul Bocuse nevéhez főződik az új francia konyha (nouvelle cuisine) megteremtése. Ennek lényege, hogy könnyebb ételeket és kevesebb kalóriát tartalmazó fogásokat tálalt vendégei elé, de a francia konyha irányelveit, technikáit figyelembe véve. 3 dolgot tartott mindig fontosnak a kiváló alapanyagot, a megfelelő hőmérsékletest és a jó ízlést. 1958-ban kapja első Michelin csillagot étterme, 1962-már megszerzi a másodikat és 1965-től pedig folyamatosan 3 csillaggal büszkélkedhet a mai napig.
Természetesen minderről bővebben olvashattok a világhálót. Én most 10 érdekességet osztok meg veletek a híres szakáccsal kapcsolatban.
1. Az 1700-as évekbe utazunk vissza. Neves francia molnárok voltak
Paul Bocuse felmenői. A Párizs-Lyon-Marseille vasútvonal épülésekor a malomjukat el kellett bontani. A család ezután a Saône folyó mellett fogadót nyitott.2. 1987-ben indította el a neves séf a világszerte híres szakácsversenyt, a Bocuse d'Or-t,( mely európai döntőjében Széll Tamás első helyezést ért el, a Lyonban tartott világversenyen pedig negyedik lett)! A világ legjobb szakácsai mérik össze itt tudásukat minden 2. évben. Kép forrása: Paul Bocuse/Facebook3. Egy tetoválást viselt a szakácsikon a bal vállán. Ez egy gall kakas volt.4. Nyolcvanadik születésnapján derült fény arra, hogy felesége mellett hosszú évekig két szeretője és számtalan kalandja volt.
2005-ben a Telegraphnak azt nyilatkozta, hogy "túl sokáig élünk ahhoz, hogy csak egy nővel legyünk".Két gyermeke született két kapcsolatból: lánya, Francoise 1947-ben született feleségétől, fia, Jerome pedig 1969-ben, őt csak a fiú 18 éves korában ismerte el hivatalosan saját gyerekeként.5. A szakácslegenda a második világháború után minden francia elnöknek főzött de Gaulle-tól Nicolas Sarkozyig.
6. Monsieur Paul nevét viseli Lyon híres piaca a Les Halles de Lyon Paul Bocuse. Fotó a piacról Kép forrása: https://www.tripadvisor.co.7. A kedvenc tradicionális lyoni terméke a pisztáciás - szarvasgombás szafaládé.