Gravlax

  • 2017.12.15.
  • 4

Ha karácsonyi reggeliről vagy éppen a szilveszteri hidegtálról van szó,
egy kis gourmandkodásról akkor érdemes elkészíteni ezt a skandináv finomságot. Luxuséttermek kínálatában mindenképpen megtaláljátok ezt a fogást, de otthon is bátran nekiláthattok! Meg fogtok lepődni, hogy mennyire egyszerű, mégis milyen finom ételről van szó. Elkészítési idő: 10 perc
+ 3 nap érlelésHozzávalók:
30 dkg-os bőrös lazacfilé3 ek. só3 ek. kristálycukor1 nagy csokor kaporMI A GRAVLAX?Skandináv eredetű étel. Svédországban az "őshazája", de a skandináv országokban szinte mindenhol megtalálható. Sóval, cukorral és kaporral pácolt lazac.
Általában előételként szolgálják fel vékonyra szelve az ízletes halhúst, de hidegtálakon is megtalálható. Az étel története onnan ered, hogy a középkorban a svéd halászok a sózott lazacot úgy tartósították, hogy a homokba ásták a tengerparton a dagály vonala fölé.
A gravlax szó születése a "gräve" ásás szóból ered.
A legelterjedtebb változat, amikor pirítóssal és különféle szószokkal tálalják a gravlaxot. Reszelt céklával gazdagított változat is létezik, hamarosan ennek a részleteivel is megörvendeztetlek benneteket!
A rövid történet után szerintem az alapanyagok mennyiségén most mindenki ledöbbent, aki nem ismerte eddig ezt a receptet.
1. Kezdjük a vásárlással. Próbáljatok meg minél vastagabb darabot választani A bőrös lazacszeletről papírtörlővel leitatjuk a nedvességet, a kezünkkel átsimítjuk a filét és ha van benne szálka egy csipesszel kihúzzuk.
2. Ezután egy folpackot veszünk elő. 3 ek. tiszta sót és 3 ek. kristálycukrot összekeverünk és a filét beszórjuk vele. Majd egy nagy csokor durvára vágott kaprot is a lazacra szórunk. Én mindig úgy osztom el ezt az egész keveréket, hogy a bőrös részre és a hús tetejére is jusson szépen bevonva az egészet.3. Végül alaposan becsomagolom folpackba(több réteg egymásra tekerve) az egészet és egy tányéron a hűtőbe teszem 3 napra. Levet fog ereszteni a gravlaxunk, de ez így van rendjén.
4. A harmadik nap után lemossuk a húsról az összes cukrot, sót, kaprot, én ilyenkor könnyedén leszedem a bőrt is róla és éles késsel vékonyan felszeletelem a lazacot. A mosás után még finomra vágott kaporba beforgathatjuk a húst, de ez már nem szükséges, csak ízlés kérdése. Mindenképpen próbáljátok ki, ha lesz rá lehetőségetek! Mennyei a végeredmény! Akár a karácsonyi, akár a szilveszteri asztalon meg fogja állni a helyét ez az étel. További ötletekért és finomságokért tartsatok velem a következő oldalakon:vagyNyomtasd ki a bejegyzést!

Címkék

Hús - Halak