Borzas pogácsa

  • 2017.12.29.
  • 2


Minden egyes alkalommal tanulok valami új finomságot, amikor otthon vagyok. Anya, Nénikém, Márti nővérem mindig valami mennyeivel rukkol elő. Most ismét egy pogácsarecepttel lettem gazdagabb. De még milyennel. Élvezet falatozni a krémes, puha reszelt sajttal bevont falatokat. Hozzávalók a tésztához kb. 2 tepsihez :50 dkg liszt
25 dkg margarin vagy vaj
2 db tojássárgája
+ 1 db tojássárgája a kenéshez3 dl tejföl
ízlés szerint só.
Hozzávalók a krémhez:
2,5 dl tej5 dkg liszt
5 dkg reszelt sajt (ízlés szerint lehet füstölt vagy sima edami)1 db tojás
nagy csipet só
6 dkg margarin
Bevonáshoz:
25 dkg sajt
- A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tojássárgáját, a tejfölt és a sót. Nincs benne élesztő, sem sütőpor ne ijedjetek meg ettől. A tésztát alaposan összedolgozzuk és folpackkal lefedve 1 órán keresztül a hűtőben pihentetjük. - Lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk a tésztát (maximum 0,5 cm). tetszőleges méretű kör alakú kiszúróval kivágjuk a pogácsákat és egy sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk ezeket. Szándékosan nem írtam darabszámot az elején. Ebből a mennyiségből egy kb. 3 cm-es szaggatóval összeragasztva 30-35 darab jött ki (kb. 70 darab pogácsa).
- Lekenjük felvert tojássárgájával mindegyik pogácsát sütés előtt és így aranybarnára sütjük azokat 180°C-on körülbelül 20 perc alatt. Figyeljétek sütés közben a tészta színét. Amikor olyan, mint a képen vegyétek ki bátran! Minden sütést kicsit a saját sütőnkre is kell sajnos módosítani, hisz kinél erősebb, kinél pedig gyengébb ez az eszköz. Amikor elkészül a pogácsa, akkor vegyük ki a sütőből és hagyjuk teljesen kihűlni. - Készítsük el a krémet. 2,5 dl tejet csomómentesre keverünk 5 dkg liszttel alacsony láng fölött. Tudjátok a jó öreg trükköt, ha mégis csomós lenne: elő a botmixer és néhány másodperc alatt sima lesz az alapunk. Ezután adjunk hozzá 5 dkg reszelt sajtot, 1 db egész tojást, egy nagy csipet sót és folyamatos kevergetés mellett sűrű krémet főzünk a fentiekből. A tűzről levéve beleforgatunk 6 dkg margarint a meleg krémbe és hagyjuk kihűlni.
- Nem marad más hátra csak a töltés.
Két pogácsát kell venni. Az egyik sima oldalára kevés krémet kanalazunk (kb. egy evőkanál), rárakjuk a tetejét és enyhén összenyomjuk. Végül a reszelt sajtba forgatjuk a pogácsák oldalát. A krémhez szépen hozzátapad.El kell mondanom, hogy ellenállhatatlan. Ha előző nap sütitek meg, akkor egy tálcára pakoljátok szép sorba és folpackkal fedjétek le. További ötletekért és finomságokért tartsatok velem a következő oldalakon:vagy

Címkék

Péksütemény