Nénikém sajtos pogácsája

  • 2017.11.06.
  • 6

A főzés és a sütögetés egy örök életen át tartó tanulás. Amit iszonyatosan élvezek. Főleg, ha otthon sürgök-forgok Anyu vagy Nénikém körül. Ez a pogácsa pont egy ilyen finomság Nénikém két dolgos keze által. A legjobb, hogy bezacskózva így 2 nappal később is nagyon puha. Elkészítési idő: 15 perc
+ 1 éjszaka60 dkg liszt20 dkg vaj20 dkg tejföl (20%)1 ek. zsír
1 tk. kristálycukor2,5 dkg élesztő0,5 dl tej1 tk. só1 db egész tojás
1 db tojássárgája20 dkg trappista/edami sajt- A lisztet szitáljuk át egy nagy tálba.
- A tejet langyosítsuk meg, adjuk hozzá a cukrot és futtassuk fel néhány perc alatt benne az élesztőt.
- A liszttel morzsoljuk össze a vajat. Majd öntsük hozzá a felfuttatott élesztőt, a tejfölt, a zsírt, üssünk bele 1 egész tojást és egy tojássárgáját. Ezekből szép sima tésztát dolgozzunk ki. Ha túl lágynak találjuk, akkor adjunk még hozzá egy kis lisztet.
- Az elkészült tésztából egy vékony (kb. fél cm)téglalapot nyújtunk ki. Ezt feltekerjük és négybe hajtjuk (lásd a hájas tésztánál). Folpackba csomagoljuk az összehajtogatott tésztát és egy éjszakán át a hűtőben pihentetjük.
- Másnap lisztezett deszkán ismét téglalapot nyújtunk belőle és utoljára még meghajtogatjuk a tegnapi szerint.
- Kisujjnyi vastagságúra nyújtjuk a tésztát, késsel berácsozzuk a tetejét és kb. 4 cm-es pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk a pogácsákat.
- A pogácsák tetejét megkenjük tojássárgájával és megszórjuk a sajttal. Sütés előtt 20 percet pihentetjük, majd 180 fokon aranybarnára sütjük.
is.Vékonyra nyújtjuk, feltekerjük és hajtogatjuk. Hűtő 1 éjszakára vagy pár órára,én egy éjszakára teszem hűtőbe.Sütés előtt kinyújtjuk vékonyra,hajtogatjuk fentről, lentről középre, jobbról, balról.Kinyújtjuk kisujjnyi vastagra és szaggatjuk kb. 4 cm-es .20 perc pihentetés sütés előtt. 180 fokon sütjük.További receptekért és ötletekért tartsatok velem a Facebookon és az Instagramon! Nyomtasd ki a bejegyzést!

Címkék

Péksütemény