Metélőhagyma

  • 2017.05.15.
  • 9

Az utóbbi időben egyre több snidlinget használok. Jól passzol salátákba, húsok pácához, köretekbe... Anyutól kaptam egy szép nagy cseréppel és már a fűszerkertemben is állandó vendég ez a növény. De mit is tudhattok meg pontosan róla? Most elárulom Nektek!FELHASZNÁLHATÓ RÉSZEI
Frissen használjuk leveleit/szárát és virágzatát. SZÁRMAZÁSA Földközi-tenger vidékéről származik a növény. LEÍRÁSMagassága 20–50
cm, levelei karcsúak, henger alakúak és üregesek. Virágai rózsaszínűek, kerek ernyőben nyílnak.
ÉRDEKESSÉGTatárhagyma néven is ismert a metélőhagyma.GYÓGYÁSZATKínai népi orvoslásban emésztés serkentő hatással bír. AROMAÍze és illata kicsit a fokhagymára hasonlít, de nem olyan intenzív. FELHASZNÁLÁSSalátákba, pácokba, levesekbe használjuk. Az ázsiai konyha ételeben is megtalálható. A tojásételekkel is kiválóan párosítható. BESZERZÉSKertészetekben és bevásárlóközpontokban egyaránt megtalálható. Cserépben jól nevelhető, igénytelen növény. KONYHAI ÖTLETEKA forró ételekhez mindig csak a főzés végén adjuk. Így nem fonnyad meg hirtelen és megmarad az aromája is.
Ollóval vágjuk az ételbe.
Ha hosszabb ideig tárolnánk, akkor aprítsuk fel és olívaolajjal öntsük fel vagy jégkocka tartóban kevés vízzel felengedve fagyasszuk be. Virágát a gasztronómiában ételek dekorálására használják.

Címkék

Fűszerek