A szolnoki piac

  • 2017.05.10.
  • 9

Már nagyon régóta szeretném megosztani veletek a szolnoki piacról az írásomat. Sőt erre már évek óta készülök. Többször fotóztam már a vásárcsarnokot, jó néhányszor megfordultam itt az évek alatt Fecómmal. Először a piac történetével kezdem, de csak röviden. A PIAC TÖRTÉNETE
"A szolnoki nagypiac helyét a negyvenes évek végén jelölték ki ott, ahol ma is áll. Szolnokon akkor már évszázados múltra tekintett vissza a városháza előtti téren rendezett piac. Nem véletlen, hogy a térnek 1863 és 1892 között ez volt a neve, sőt a mai Kossuth vagy Hubay utcák is ilyen néven szerepelhettek az egykori utcajegyzékben. Korabeli leírások pedig arról szólnak, hogy a múlt század elejére a város kinőtte a Kossuth téri piacot, és a térből nyíló utcákon is alkalmi standokról kínálták termékeiket az árusok.Az első hároméves terv (1947-1950) részeként elhatározott áttelepítés természetesen anélkül valósult meg, hogy a piac helyét kiépítették volna. Így jó két évtizeden keresztül csak egy poros placc volt.A kulturált piac hiánya igazán azután kezdett aggasztóvá válni, amikor a Csarnok utcai másik nagyobb piacot 1959-ben bezárták. A mai piac és környékének első kereskedelmi egysége azonban nem a piros tetejű csarnok volt, hanem a mellette lévő, ma élelmiszerboltként működő épület. Azt ugyanis rohamtempóban 1970 tavaszára felépítették, hogy az 1969 áprilisában kiégett Nerfeld-palotában lévő Centrum Áruháznak ideiglenes helye legyen.
A három folyosóval négy részre tagolt, 3200 négyzetméteres, eredetileg 24 üzlethelyiséget magában foglaló, fémváz-szerkezeten nyugvó mai csarnokot 1973 nyarán adták át. Bővítésére csak valamikor három évtizeddel később, egy nagy felújítással egybekötve került sor, amikor a külső árushelyek egy része is tető alá került. A ma több mint 400 elárusítóhellyel rendelkező belvárosi nagypiac Szolnok tulajdona és a Szollak Kft. működteti. Klasszikus élelmiszer piac, ahol csak zöldség, gyümölcs, tej, tejtermékek, húsok, hústermékek és húskészítmények árusíthatók, élő állat viszont nem. 2014-ben A komfortosság érdekében a csarnok belső helyreállítási munkálatai, az elavult palahéjazat modern hullámlemezre való cseréje, valamint a bejárati ajtók és az acél tartószerkezetek felújítása valósul meg.Forrás: http://www.blogszolnok.hu/
Ezen a piacon mindig nagyon szép árura lehet szert tenni. A belső standoknál állandó arcokkal találkozunk, mint például a savanyúságot árusító néni vagy éppen a nagyobb zöldségesek. Több helyen azt is kirakják, hogy ki a termelő és hol található meg.
Kaphatunk itt tojást, tejet, sajtot, húsokat, idényzöldségeket, tehát mindent, ami egy rendes piacon megtalálható.Az egyik igazi kedvencem a halas üzlet, amelyben hazai halak széles palettája megtalálható. Csak ezzel foglalkoznak. Nagyon tetszik, több ilyen üzlet kellene az országban.
Kaphatunk lángost, kolbászt is. Átlagosak, de legalább az éhes vándorok megtömhetik a hasukat.
A piac nagyon jó helyen van. Munkából jövet - menet beugorhatunk. Én csak az étkezési lehetőségeken bővítenék.