Kölcsönkért kovász

  • 2017.02.01.
  • 6

A konyhapolcon nálam nem csak finom alapanyagok, fűszerek sorakoznak, hanem sok-sok könyv is. Nem veszek meg bármit, nem a divat vezet. Keresem az értéket képviselő írásokat, a szemet gyönyörködtető fotókat, a használható recepteket vagy éppen az érdekes gasztroolvasmányokat.Egy igazi csemegét hozok ma Nektek! Ez Gáll Tímea Kölcsönkért kovász című könyve. A SZERZŐRŐL RÖVIDENGáll Tímea és férje, Gáll Levente a csíkmadarasi Zsigmond Malom Panziótulajdonosai. Két gyermekükkel élnek Székelyföld eme csodálatos szegletén. Tímea gyógyszerész munkáját hagyta hátra a családi örökségértért. Férjével panziót alapítottak és Tímea mennyei főztjével és vendégszeretetével kápráztatja el a hozzájuk látogatókat. A nagyszülői Zsigmond malomban történt, sok-sok szép emléket otthon gyűjtögette,írogatta a szerző és férje biztatására magánkiadásban elkészítette ezt a könyvet. A családdal már találkozhattatok a televízióban is.
A KÖNYVRŐLAz idén nehezen tudja felülmúlni ezt a könyvet bármi is nálam. Kedves családi történetek gyűjteménye és egy régi kosztosfüzet házassága ez a több, mint 220 oldalas, Ádám Gyula pazar fotóival megtűzdelt kötet.Nem puszta szakácskönyv. Ha az ember egy-egy receptet kiválaszt, akkor biztosan végig is olvassa a hozzá kapcsolódó történetet.Imádtam végiglapozni még olvasás nélkül is. Különleges hangulat kerített hatalmába. Sok-sok régi érzés tódult a szívébe. Emlékeztek Papusom bablevese című írásomra? Ezt az érzést éltem át számtalan alkalommal a sorokat olvasva. Majd Tündi barátnőmékre gondoltam és a felejthetetlen erdélyi nyarakra, azután a hájas tészta receptet olvasva a Dédimtől örökölt útravalóra...Annyi szeretet bújik meg a sorok között. Néhány idős néni és bácsi betekintést enged a könyv lapjain keresztül az utókornak egy-egy hagyományos étel elkészítésébe. Tímea pedig élményeivel körítve megosztja azokat velünk. Kicsit úgy érezzük mintha visszakapnánk a nagyszüleinket mi is!
Külön tetszik a praktikus tájszavak és kifejezések gyűjteménye.
Már vannak kinézett receptek. Hétvégén előveszem a fagyasztóból a hájas tésztát és elindul a sütögetés! Aki megvásárolja biztosan az első betűtől kezdve az utolsóig "felfalja" ezt a könyvet!
BESZERZÉSRŐLEgy kicsit kalandos volt elárulom. A Magyar Konyha legfrissebb számában olvastam a Kölcsönkért kovász című könyvről. Ekkor elhatároztam, hogy mindenképpen be szeretném szerezni ezt a kiadványt, így megkerestem a panzióhoz kapcsolódó elérhetőséget. Egyik nap írtam, majd a másik napon márt választ is kaptam Gáll Leventétől a beszerzési információkkal. Nagy örömömre Budapesten is kapható a szerző sógornőjének patikájában (ahol én is átvettem rögtön 3 darabot)Most pedig megosztom azt a Facebook bejegyzést, melyet a panzió oldalán találtam a pontos helyekről! A Te Patikád1145 Budapest, Erzsébet királyné u. 30/b.

Címkék

Könyv