Gasztrotúra magyar és horvát Baranyában - Amikor a lélek, a gyomor és a szív is jóllakik!

  • 2015.06.22.
  • 1

"A boldogság talán az erdőben élő szarvashoz hasonlítható leginkább.

Néha előjön az erdő sűrűjéből, és meglátogat..."Phyllis TherouxKülönleges indítást szántam ennek a bejegyzésnek, mivel az elmúlt két nap is így telt. Ott bukkantam valódi értékekre, szívet-lelket melengető ételekre, kivételes emberekre, ahová már egy ideje húz a szívem, de mégis kiesett a látókörömből eddig. A hétvégén Baranya megye gasztronómiai értékeit fedeztük fel határon innen és túl egy maréknyi csapattal. Ez a kirándulás nem saját kútfőből pattant ki, hanem egy európai uniós program keretein belül kaptunk lehetőséget a Koskacukor és a Felelős Gasztrohős íróival együtt. A kiváló szervezésről a MarkCon csapata gondoskodott, így mi gondtalanul élhettük át az egyedülálló gasztronómia élményeket és ismerkedhettünk az együttműködés részleteivel.MI A PROGRAM LÉNYEGE? IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program egy komplex összefogás, mely több pilléren alapul. Jelen esetben magyar-horvát határon átnyúló együttműködés, melyben különböző célokat tűztek ki. Csak néhányat kiemelve ilyen a környezeti értékek védelme, turizmus támogatása, hozzájuk kapcsolódó infrastruktúra kiépítése, mindkét országban közös programok, tanulmányok létrehozása. Esetünkben mindkét országban megismerhettünk olyan vendéglátóhelyeket, ahol együttműködnek a helyi termelőkkel és minőségi ételekkel várják a turistákat. A két szegmens (a termelő és vendéglátó) így egymást támogatva léphet előre. A termelő bevételhez jut, vásárlóközönséget nyer, az étterem pedig minőségi alapanyagokkal és megbízható beszállítóval lesz gazdagabb egy adott körzeten belül. A vendégek pedig elégedetten távozva tovább viszik a az adott éttermek jó hírét, így generálva újabb érdeklődőket.
A turizmussal kéz a kézben jár a gasztronómia. Hisz ki ne szeretné megkóstolni az adott tájegységre jellemző ételeket, ki ne ízlelné meg a zamatos borokat... Specifikus túraútvonalakat, beszerzési helyeket ajánlanak a szervezők a felfedező kedvű embereknek. Egy igazán hasznos és látványos weboldal segít a Dél-Dunántúl felfedezésében: http://pannonflavours.org/hu Mélyebben beleástam magam a témába, mivel példaértékű volt ez a program számomra és nálunk otthon, a Dél-Alföldön is érdemes lenne egy hasonló kezdeményezés. Ha nem is ilyen formában, de nyitni fogok a hasonló lehetőségek felé.
A velős bevezető után egy csipet ízelítőt kaptok a mi útvonalunkból! Azért ilyen keveset, mert részletesen bemutatom Nektek az egyes állomásokat. Egy bejegyzésben egyszerűen lehetetlen összefoglalni a két nap élményeit és érdekességeit. Tehát egész héten együtt fogunk barangolni a Dél-Dunántúlon. Nem fogjátok megbánni! Mivel mindegyik állomást valóban teszteltük, személy szerint csalódás egyik helyen sem ért, sőt pozitív élménnyel távoztam, így legyen Nektek egy sorvezető, amit egy magyar és horvát Baranyában eltöltött kellemes két nap alatt kipróbálhattok. Kalandra fel!
Első állomásunk Csarnóta, Tenkes Csárda, mely 1889 óta várj avendégeit. Talán még a régi híres betyárok is betértek ide a nyitás idején. Az ételek és a hangulat mintapéldája egy igazi csárdának. A minőségi alapanyagokkal dolgozó konyha, a kiemelkedő tudású szakmai háttér nem fog csalódást okozni senkinek sem. Többek között lenyűgöző 70 dkg-os betyár pecsenyével várják az éhes vendégeket és a Tenkes gulyás is kihagyhatatlan! A héten megtudhatjátok, hogyan kapcsolódik össze ez a csárda az általam oly szeretett párizsi Le Cordon Bleu főzőiskolával.A tartalmas ebéd után most már felkerekedhet az ember egy környékbeli rövid túrára. Villány tökéletes hely egy kis sétára. Az ország neves pincészetei szinte mind itt kapnak helyet.
Egy kis borkóstolóra érdemes betérni szinte bármelyik pincészethez, de most egy fiatalos, lendületes borbárt látogattunk meg. Ez a 7773.
Következő állomás a horvátországi Kopácsi rét mocsaras-vadregényes vidéke. Természetvédelmi terület, ahol egyedülálló állatvilág él ezen a területen. Madárfajokból 296-ot, halakból 44 fajtát, emlősökből 55-öt jegyeztek fel. A Ramsari egyezmény része. Fahídjain kellemes sétát tehetnek a természetszeretők, sőt még hajózásra is van lehetőség. Ennek a területek az egyik híres vendéglátóhelye a Kormoran étterem, mely csiptetős pontyáról, halászlevéről, vadgulyásáról és szívélyes vendéglátásáról híres. Ha már teli a hasunk és nyugovóra térnénk a horvát határ mentén, akkor pihenjünk meg Csúzán a Piros Csizma Panzióban. Tökéletes alapunk
lesz a másnapi induláshoz. Ha vacsorázni szeretnénk vagy éppen már a másnapi reggelit tervezgetjük, akkor jó tudni, hogy helyi termelőktől próbálják beszerezni a lehető legtöbb alapanyagot.
Csúzán járva nem lehet kihagyni a Kolar pincészetet. 15 fajta boruk és hihetetlenül ízletes vadszalámijuk messze földön
híres. A vendéglátásuk pedig csillagos ötös, hisz olyan szeretettel ritkán látják a betérő vendéget, mint itt. Mielőtt Pécs felé vesszük utunkat, érdemes megállni Szederkényben. Egy gazdaság, mely igazán sok funkciót lát el és számtalan minőségi alapanyagot termelve. Ez az állomás speciális megálló volt, tehát nem tud bárki bezörgetni a kapun. Saját nonprofit szervezetei konyháját látja el a "farm", de emellett a pécsi Jókai Bisztró és Jókai Cukrászda alapanyagait is itt termesztik meg. Végül a kellemes utazást méltó zárással koronázzuk meg a pécsi Jókai Bisztróban elköltött ebéddel. A szederkényi birtokról származó alapanyagok adják az étlap vázát, de a többi alapanyagot is a környékbeli őstermelőktől szerzik be. Pécs mediterrán jellegű Jókai terén található az étterem az Elefántos házban.

Címkék

Rendezvények