A szabadkai piac

  • 2014.10.28.
  • 3

A hétvégén egy rövid túrát tettünk Szerbiában. A szabadkai piac volt a cél. Időben, reggel 6 után indultunk. Nem lehet tudni, hogy Tőlünk egy 50 km-es út, tehát igazán nem sok. Röszkénél léptük át az országhatárt. Elegendő a személyi igazolvány, nem kell útlevél csak a gyerkőcöknek ("Az EU tagországainak és a schengeni zóna államainak polgárai – 2010. június 12-étől kezdődően – 90 napot nem meghaladó időtartamú látogatás esetén érvényes személyi azonosító igazolvánnyal is beléphetnek Szerbiába. Ideiglenes személyi igazolvánnyal nem lehet átlépni a határt."
http://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?szerbia).
Az utak rendben vannak viszont a magyar vámügyintézők nem lopták a szívünkbe magunkat. A szerbek teljesen normálisak voltak és gyorsan átengedték az embert! A sebességhatárok eltérnek a mieinktől. Szigorúan figyeljetek erre és a biztonsági övre is! Horgos felé vettük az irányt. A település határában valaha jobb napokat megélt régi csárda állt. De ez a romos hely valahogy még így is tetszett nekem.
Az út mentén temérdek almafa található és sok mindent magyar nyelven is kiírnak. Egyszerű eligazodni. A piacot kicsit kalandosan lehet megtalálni. A Horgos felől érkezőknek át kell menni a város másik oldalára. Mindenki a pékséget említette, ott kell lefordulni balra. Onnan már csak egy jobb kanyar és ott is vagyunk  Ez a gyakorlatban jóval egyszerűbb.
Szabadkai piac pontos címe és elérhetősége:Cím: Zombori út 77-79, SzabadkaWeb:http://www.subotickatrznica.rs/ (3 nyelvű weboldal, tanulhatnának itthon tőlük a piacok)Nyitva:Minden nap 6 órától 15 óráig.Reggeltől délután 15 óráig tart nyitva a parkoló közvetlen a piac szomszédságában és 300 Ft-ot kell mindezért fizetni. Érdemes korán érkezni és beállni! A odaértünk már vehetjük is fel a legkényelmesebb cipőnket és indulás a nagy felfedezésre. Előre leszögezem, hogy itt senki se keressen csillogást és flancot. Egyszerű piac roppant nagy területen és még annál is nagyobb kínálattal. Leginkább ruháért és cipőért keresik fel ezt a piacot, mert rengeteg jó anyagú márkás vagy annak mondott áru várja gazdáját rettentően jó áron. Van a piacnak általános élelmiszer vásárlós része rögtön a bejáratnál, majd beljebb haladva játékok, lakberendezési tárgyak, szerszámok és alkatrészek, konyhai kiegészítők, ócskapiac stb. várják a vásárlókat. Nagyon sok minden a hazai ár töredékéért. Pénzt sem kell váltani, mert Forintot is elfogadják a piac területén szinte bárhol. Ha szerb dinár (RSD) akarunk mégis váltani akkor a piac területén található bármelyik váltónál megtehetjük. Az átlag árfolyam 2,5 Ft lörül mozog. De szó szerint felesleges erre időt pazarolni.
Az emberek roppant segítőkészek, a legtöbben tökéletesen tudnak magyarul. Vannak olyan dolgok, melyek nélkül nem is érdemes hazatérni. Ilyen a rizses csoki, az ajvár, a csevap fűszerkeverék... Az alkohollal csak óvatosan. 1 liter égetett szeszt lehet behozni fejenként Magyarországra. A kínálat igen széleskörű. A déli gyümölcsöktől kezdve (pl. aszalt füge 1 kg 1500 Ft), a különlegességeken át (pl. pagoda karfiol vagy lila karfiol 300 Ft/kg-ért) az általános élelmiszerekig minden beszerezhető. Most fűszerpaprika szezon van. Gyönyörű szín, tiszta íz jellemzi ezeket! Érdemes vásárolni belőle.
Ami igazán megragadta figyelmemet, hogy a hentesüzletek picik, de igen jó minőségű árut kínálnak. A szabadtéren lévő baromfiárusoknál gyönyörű tyúkok, kakasok sorakoztak a pultban. Öröm volt rájuk nézni. A pékség e