Nyáridéző grillezés: 2. Pelikán Grill Kupa és V. Halkolbász fesztivál

  • 2013.06.03.
  • 4

Felszállt a füst szombat délelőtt Szolnokon :-)
25 csapat mit sem törődve a szomorkás idővel óriási grillversenyt csapott a szolnoki Pelikán bevásárlóközpont tetőteraszán.
A faszénen való sütögetésnek hangulata van. Művelhetjük egyedül, szerelmes kettesben vagy lehetőség szerint minél nagyobb társasággal. Ahogyan az ősemberek tették kb. 30 000 évvel ezelőtt a faszén "feltalálásakor". Valójában a grillezés metódusa azóta nem is változott, a mai napig a barlanglakók módszerét alkalmazzuk.Visszatérve a szolnoki grill kupára elmondhatom, hogy igen ízletes és különleges órákat tölthettek az érdeklődők a helyszínen. 9 óra után hallhattuk a hivatalos megnyitót. Az igazi szakmai véleményt a Magyar Grillszövetség tagjai mondták ki a versenyzők ételei felett. Továbbá a nap hangulatáról és gasztro stand-upjáról a TV Paprika szakácsa, Bede Róbert és a humorista, színész Szőke András gondoskodott.Zajlott a megnyitó. A 4-6 fős csapatok ekkorra már elfoglalták helyeiket és átvehették a nevezési díj fejében kapott "kis" csomagot.
Csak szemléltetésként jelzem, hogy érdemes volt nevezni már csak ezekért is:
- köszöntőital Bolyhos pálinka- 1 palack bor a Béres Szőlőbirtokról- 2 kg ponty- 1 kg csirkecomb filé- 1 cs. sajtos-tejfölös pogácsa a Lipóti pékségtől- 1 db faszenes grillsütő ajándékba- faszén
Már csak némi kreativitást, fűszert és kiegészítő hozzávalót kellett a fentiekhez adni a versenyzőknek és kezdődhetett a sütögetés! Volt aki gigantikus méretű saját grillt hozott, volt aki speciális gardasütővel kápráztatta el a nagyérdeműt, de számtalan érdekes fogás készült a forró rácsokon. Félbe vágott pontyok, saslikok, ínyenc pácban érlelt hússzeletek... Néha a versenyzők az elemekkel küzdöttek. Füstben úsztak, parazsat izzítottak, hogy délután 1 órára a zsűri elé bocsáthassák mesterműveiket.
Nem csak helybeli csapatok neveztek, tehát mindenkit buzdítok arra, hogy jövő évben legyen élelmes és jelentkezzen a megmérettetésre. Pándi hagyományőrzők, a rendőrség elit kukta alakulata, a fekete kabátos séfek, lakásétterem tulajdonos, termelők... igen-igen vegyes társaságot képeztek, de pontosan ezért volt érdekes. Mindenki a saját praktikáját vetette be. A zsűri folyamatosan körbejárt a helyszínen, ellenőrizte a csapatokat és egy órakor leült, kóstolt és döntött. Mindenki nyertesnek könyvelhető el ebben a megmérettetésben, de mindenképpen gratulálnom kell az első három helyezettnek.Amíg a versenyzők gondosan sütögették a sütnivalójukat :-), addig a vendégek, nézelődők sem unatkoztak. Termelőktől vásárolhattak, kóstolhattak. Például pácolt fürjtojást Tiszafüredről (egyébként itt Budapesten,a Szimpla piacon is megtalálható a termelő), eperbor Tahitótfaluból, sajtok, pálinkák... Kicsi, de érdekes választék állt a rendelkezésünkre.
A legfőbb attrakció pedig Bede Róbert és Szőke András spanyol specialitása a paella volt. Mindenki szemmel követhette a csirkehúsos, rákos étel születését és a végén meg is kóstolhatta. hirtelen kis helyen sok ember elve érvényesült és fiatal és aggastyán egyaránt próbálta ellesni a pealla fogásait. Ahogyan kell sok-sok zöldséggel, hallével felöntve készült az étel az óriás serpenyőben. Az illatokat sajnos nem tudom érzékeltetni Veletek, így még néhány fotóval bombázlak benneteket. Majdnem 200 fotó készült, de most nem sokkollak benneteket a részletekkel.

Nem szabad megfeledkezni a Halkolbász Fesztiválról sem. Ne gondoljatok nagy dolgokra, de ez a kis csapat igazán nagyot alkotott. A Halkolbász Lovagrend felvállalta, hogy népszerűsítik ezt az igen ritka hazai fogást. Olyan mennyei harcsakolbászt kóstolhattam kapros-joghurtos öntet

Címkék

Rendezvények