Karamell krémes

  • 2013.05.16.
  • 5

Valami hagyományos finomsággal szeretnék Nektek kedveskedni! Nénikémtől, ha "rendelhetek" süteményt, akkor biztosan az egyik kiválasztott a karamell krémes. A receptkönyvébe még én írtam bele a Nagymamám által lekörmölt hozzávalókat röpke 10 évvel ezelőtt.
Furcsa szerzet vagyok én! A hagyományos házi sütik rajongója vagyok, de ha egy cukrászdába betérek, akkor mindenképpen az óriáshabos desszertet választom.

Most nem is húzom tovább az időt, inkább megosztom Veletek a receptet.
Hozzávalók a tésztához: 50 dkg liszt10 dkg zsír1 db tojás
10 dkg porcukor1 cs. sütőpor0,5 dl tejA lisztet átszitáljuk és összegyúrjuk puha zsírral, tojással, porcukorral, sütőporral és némi tejjel. Egyáltalán nem kerítünk nagy feneket ennek az összedolgozásnak! Egyszerűen sima tésztát készítünk.
Majd négy egyenlő részre osztjuk a tésztát! A pontosság kedvéért én mérlegen mérem ki a négy egyenlő kis halmot. 4 egyforma lapot nyújtunk lisztezett deszkán a kimért tésztából (fél cm vastag legyen)A lapokat feltekerjük nyújtófára és egy tepsi hátlapján sütjük meg közepes lángon. Kb 10-15 perc.Hozzávalók a krémhez9 dl tej1 ek. vaníliás cukor8 ek. liszt45 dkg cukor10 dkg vaj15 dkg étcsokoládé 8 dl tejet simára keverünk 8 evőkanál liszttel és egy csomag vaníliás cukorral. Alacsony lángon sűrű krémet főzünk az alapanyagokból, majd félrehúzzuk a tűzről.
45 dkg cukrot pirítunk egy másik serpenyőben folyamatos kevergetés mellett. Amikor már folyós és világosbarna a cukor, akkor hozzákeverjük a sűrű, tejes krémhez.A legvégén pedig 10 dkg vajat csomómentesre keverünk a fenti krémben.
A négy lapot ekkor elővesszük és a három részre osztott krémet a lapok közé töltjük.
Végül vízgőz fölött 15 dkg étcsokoládét felolvasztunk és leöntjük a süteményt. 1 éjszakán át pihentetjük, hogy a lapok a krémtől összepuhuljanak.
Másnap takaros kis téglalapokat vágunk a tésztából és darabról, darabra szépen elcsemegézzük!

Címkék

Édesség