-meggyes pite-

  • 2014.06.26.
  • 5


meggy.
tészta
egy bögre liszt
egy evőkanál cukor
fél teáskanál fahéj
egy csipet só
50-80 ml jéghideg víz
100 gr jéghideg vaj apró kockára vágva
a felkockázott vajhoz adom a lisztet, sót, fahéjat, cukrot. apránként hozzá adom a vizet és szélsebesen összedolgozom. nem szabad sokat gyömöszölni. cipót formálok a tésztából, befóliázom és mehet a hűtőbe minimum egy órára.
lisztezett deszkán kinyújtom kb. fél cm vékonyra. mehet a pite formába, villával megszurkálom és kész.
jöhet a töltelék
két bögre magozott meggy
két evőkanál barnacukor
egy evőkanál liszt
fél teáskanál fahéj
és majd egy tojás sárgája
a meggyet összeforgatom a liszttel, cukorral, fahéjjal. mehet a tésztára, mindenhová jusson! a tészta lelógó részét szépen felhajtogatom, megkenem a tojással, szórok rá egy kis cukrot. 180 fokon megsütöm, kb. 40 perc.