Rakott brokkolis - tofus rizs
- 2015.10.01.
- 3
Mivel a doki állandóan azt hajtja kajaügyileg, hogy fehérjét fehérjével és zsírral (ezt nagykanállal javasolja), gondoltam legyen. :) Így egy füstölt tofu is bevándorolt a kosárba vásárláskor.Bár valószínűleg nem erre gondolt, mikor a fentieket próbálta bevésni a gondolataim közé. :)No, nem gondolkozunk egyformán, bár megértem az álláspontját. Ilyenkor az átlag asszonynép hajlamosabb elmozdulni magasabb szénhidráttartalmú ételek irányába. Tény, hogy emeltebb a fehérjeigény, és ez segíthet a hízás megelőzésében is, de közel sem annyival, mint amit elavult dietetikai eredmények támasztanak alá.Ráadásul megvan a hátulütője is, elég csak a szervezet elsavasodására gondolnunk.Meg kell tartani az egyensúlyt, és persze nem félvállról venni, odafigyelve, mértéktartóan.Persze, ez jól hangzik, de olykor van, hogy az ember vizet prédikál... és festés után takarítva késő este egy nagy karéj barna kenyér után még bevágja a gyerek fehér kiflijének maradékát, és rákíván a bagettre is, ami szintén nem látott barna lisztet. :(Azért normál esetben reggelire zabkása van gyümölcsökkel, rakott barna rizs van salátával ebédre, vacsorára meg goffri zab és hajdinaliszt keverékéből...No, de jöjjenek inkább a hozzávalók. Amik persze ízlés szerint variálhatóak, a paradicsom lehet répa, a brokkoli padlizsán, vagy cukkini. De nálunk brokkoli lett, mert Ábel azt ölelte keblére a piacon...Hozzávalók:1 bögre barnarizs1 csomag füstölt tofu 1/4 kg gomba 1 brokkoli1 kápia paprika3-4 db paradicsom1 kis fej vöröshagyma1 csokor petrezselyemzöld 1 rizstejszín1 marék kesudió1 ek sörélesztő pehely1 ek zabliszt, vagy zabpehely vegamixolajsóA barna rizst 45-50 perc alatt két és félszeres mennyiségű vízzel, sóval és vegamix-szel megfőzzük.A gombát megtisztítjuk és felszeleteljük. Kevés olajon kissé megpirítjuk, majd felaprított petrezselyem zölddel megszórjuk, sózzuk, és felengedjük rizstejszínnel. A brokkolit rózsáira bontjuk, a tofut felkockázzuk, a paprikát karikákra szeleteljük, a paradicsomokat négybe vágjuk, a vöröshagymát felaprítjuk. Mindezt összekeverjük a főtt rizzsel, gombaszósszal, és egyenletesen egy olajjal vékonyan kikent tepsibe helyezzük. A kesudiót kevés vízzel összeturmixoljuk, majd beleszórjuk a zablisztet és a sörélesztő pelyhet, az öntetet a rizs tetején egyenletesen eloszlatjuk úgy, hogy mindenhová jusson.40-45 percig sütjük közepes lángon.