Túrós/diós - szilvás rétes

  • 2015.09.17.
  • 9

A szilvalekvár már megfőtt a múlt héten. Ebben az évben különösen finom lett - bár az is igaz, hogy az Apa féle önkeverős üstben összesen vagy 12 órát rotyogott. El is párolgott a fele mennyiség az edényből, mikorra készen lett. Csak az üst oldalán elhelyezkedő "gumicukor" jelezte, hogy a kezdetén meddig ért a szilva.A fák tetején az éretlenebbje most kezd jó lenni, így mehet a mélyhűtőbe, sütőbe, aszalóba...Egy adag rétesben végezte ma.A túrós változatHozzávalók: (3 rúd)2 csomag Tante Fanny teljes kiőrlésű rétestészta1/2 kg túró1 pohár tejföl1/2 dl olivaolaj 2 ek gyümölcscukorvanília1 kg szilvaA szilvát kimagozzuk.A túrót összekeverjük a tejföllel, cukorral és vaníliával.Egy hideg vizes konyharuhát leterítünk az asztalra, arra helyezzük a tésztarétegeket, amiket megkenünk olajjal. Két tekercs elég egymásra.A lap alsó részére kerül a túró harmada, arra a szilvaszemek harmada, és azután tekerjük fel a tésztát a konyharuha segítségével.Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, abba helyezzük a réteseket, a tetejüket megkenjük kevés olajjal és 25-30 perc alatt megsütjük.A diós változatHozzávalók: (3 rúd)2 csomag Tante Fanny teljes kiőrlésű rétestészta20 dkg dió1/2 dl olivaolaj1 kg szilvaA szilvát kimagozzuk. A diót ledaráljuk.Egy hideg vizes konyharuhát leterítünk az asztalra, arra helyezzük a tésztarétegeket, amiket megkenünk olajjal. Két tekercs elég egymásra.A lap alsó részére kerül a dió harmada, arra a szilvaszemek harmada, és azután tekerjük fel a tésztát a konyharuha segítségével.Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, abba helyezzük a réteseket, a tetejüket megkenjük kevés olajjal és 25-30 perc alatt megsütjük.