Fonott kalács extrákkal

  • 2015.09.08.
  • 8

Pénteken délután a kakaós csiga járt az eszemben, de azt tudtam, hogy nem lesz elég időm elkészíteni naplementéig, így neki sem fogtam. Van egy egyszerűbb változat is, de én igazán a leveles tésztájút kedveltem.A másik, ami foglalkoztatott, hogy milyen finom kalácsot ettünk Bózsván a táborban. Akkor az is bevillant, hogy a Tündér család gyakran készített mogyorókrémeset... de se mogyoró, se mogyorókrém itthon. Diót viszont törtünk elég sokat Ábellel a hét elején, így abból és némi karob, illetve nyírfacukor keverékéből tökéletesen finom töltelék lett.Hozzávalók:A tésztához:400 g teljes őrlésű búzaliszt150 g fehér liszt50 g zabliszt1 db főtt burgonya400 ml növényi tej100 ml olivaolaj 3 ek gyümölcscukor1 csapott tk só2 dkg élesztőA töltetékhez:10 dkg dió megdarálva1 ek karobpor2 ek gyümölcscukor3 ek olivaolaj3 ek növényi tej A burgonyát villával összenyomjuk. A száraz hozzávalókat összekeverjük, majd hozzáadjuk az élesztőt és a növényi tejet, az olajat és a burgonyát. Rugalmas tésztát gyúrunk, amit 3 részre vágunk.A karobport egy tálban a cukorral és a dióval összekeverjük.A 3 tészta darabot 3 db hosszú téglalappá nyújtjuk, amit megkenünk 1-1 kanál olivaolajjal. Megszórjuk a töltelékkel a téglalapok hosszú oldalának kétharmadát, meglocsoljuk egy kanál tejjel, majd feltekerjük csiga vonalban. Azután a 3 tekercset összefonjuk, a végeit aláhajtjuk, és egy zsírpapírral kibélelt tepsibe helyezzük. A tetejét megkenjük némi tejjel.Bő fél órát kelesztjük, majd közepes lángon egy órát sütjük.