Datolya kabátban, illetve lekváros bukta

  • 2015.04.27.
  • 1

Az első változat hirtelen ötletből készült, és maradék tésztából. A Fiatalember miatt, aki aztán megeszi külön a datolyát, külön a tésztát. Egyben való fogyasztásával ne riogassam. :)Most egy kicsit változtattam a tésztán. Bukta készült, de a hagyományos tésztába némi olajos mag is került. Nem sok, de éppen arra jó, hogy hozza a kellemes aromát.A hozzávalók kb. 12 kisebb buktához, és egy tepsi datolyás kiscsigához elegendők.Hozzávalók:60 dkg liszt (kb. 30 dkg tk, 30 dkg fehér)20 dkg kókuszzsír10 dkg dió10 dkg gyümölcscukor / eritrit / nyírfacukorkb. 300 ml növényi tej1/2 tk só2 dkg élesztőszilvalekvár / magozott datolya A száraz hozzávalókat összekeverjük, majd a kókuszzsírt beledolgozzuk. 1 dl cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd beleöntjük a tésztába és gyúrni kezdjük. Folyamatosan adagoljuk a tésztához a folyadékot attól függően, hogy a liszt mennyit vesz fel. A teljes őrlésű lisztek mindig többet. Kissé lágy, de rugalmas tésztát kell kapjunk.
a) A buktákhoz kb. félujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát, ráhalmozzuk a lekvárt, formázzuk,




a széleket aláhajtjuk.

b) A datolyás kiscsigához a tésztát vékonyra nyújtjuk. Ha szeretjük a nagyon édeset,tehetünk





bele egész datolyákat, de számomra az túl tömény volt, így feleztem.



A datolya hosszának megfelelően vékony csíkokat vágunk a tésztából (kb. 3-4 cm) és a




szélétől elkezdjük a datolyát beletekerni. Másfél, két fordulat után elvágjuk tepsibe vele,




jöhet a következő...



Ha ferdén vágjuk kicsit a tésztát, mutatósabb csigákat kapunk.Bő fél órát kelesztjük. (A csiga a hűtőben pihent egy órát, míg a bukta sült, bírja.)Közepes hőfokon 25-30 perc alatt sütjük.