Töltött alma

  • 2014.10.21.
  • 0

Egyszerűen elkészíthető, mindenki által kedvelt édesség, ami még csak nem is óriási kalóriabomba.Hozzávalók:Ovo változat:8 db nagyobb, kemény húsú alma2 tojásfehérje20 dkg darált dió / mandula / mogyoró10 dkg gyümölcscukor / nyírfacukor / eritrit1 tk kókuszzsírvaníliaporAz almákat megmossuk, a magházat éles késsel (vagy almamagozóval) eltávolítjuk. Lehet kicsit nagyobb lyukat vájni, mert akkor több töltelék fér bele. Ha az almát szeretjük jobban, akkor maradhat kisebb a lyuk. :)Egy tepsit kizsírozunk, elhelyezzük benne az almákat. A diót ledaráljuk, és összekeverjük a cukorral és egy csipet vanília porral.A sütőt begyújtjuk.A tojásfehérjét felverjük, óvatos mozdulatokkal belekeverjük a cukros-diós keveréket. Gyorsan megtöltjük vele az almákat. Forró sütőbe tesszük, és alacsony hőfokon, lassú tűzön kb. 40 percig sütjük, míg az alma megpuhul, a töltelék teteje pedig meg nem pirul kicsit.Viszont tudok ennél egy egészségesebb, és nagyon finom, tojásmentes változatot is, amit érdemes kipróbálni.Vegán változat:8 db nagyobb, kemény húsú alma1/2 bögre köles20 dkg darált dió10 dkg gyümölcscukor / nyírfacukor / eritrit1 tk kókuszzsír1 csipet só vaníliaporA kölest bő 1,5 bögre vízzel, sóval, és cukorral (mindig sztíviával szoktam, ennyihez kb 10 csepp elég, persze ízlés szerint), illetve a vaníliával 20 perc alatt megfőzzük.Ezalatt az almákat kicsumázzuk, kizsírozott tepsibe helyezzük.A diót megdaráljuk, és hozzákeverjük a megfőtt köleshez. A keverékkel megtöltjük az almákat. A maradékot (ha van - ez attól függ, mekkorák az almák, és a lyukak :) ) gombócként az almák mellé halmozva megsüthetjük.Alacsony hőfokon, lassú tűzön kb. 40 percig sütjük, míg az alma megpuhul, a töltelék teteje pedig meg nem pirul kicsit.