Csicseri borsó, bab, lencse, fekete szemű menyecske - avagy humusz a kenyérre

  • 2014.01.01.
  • 4

Vagy csicseriborsó pástétom. Kinek hogy tetszik.Amikor gyerek voltam, annyit tudtam kb. a csicseriborsóról, hogy valamiképpen a babfélék rokona lehet, mert úgy szól az ének... :) Később aztán Anya sokszor készített csak úgy natúran főve is, mert úgyis nagyon finom, persze falafel gombócnak sem rossz.Legutóbb humusz készült olívabogyó feltéttel.Hozzávalók:2 bögre csicseriborsó megfőzve / vagy
konzerv doboz3 ek szezámpaszta, vagy tahini1 nagyobb gerezd fokhagyma1/2 citrom leve1 tk só2 ek olivabogyó apróra vágva2 ek olivaolajA csicseriborsót, ha magunk készítjük, érdemes beáztatni előző este, és másnap a vizét leöntve megfőzni. Ha előre gondolkozunk, akár 2 napot csíráztathatjuk is, és azután mehet a fazékba, úgy könnyebben emészthetővé válik.A szezámpaszta összetevői végeredményben szinte ugyanazok, mint a humuszéi, ezért külön nem szoktam ehhez készíteni, hanem csak némi vizet összeturmixolok szezámmaggal, és azt adom a krémhez. (Egyébként 10 dkg szezámmaghoz 1-2 gerezd fokhagymát, 3 ek olivaolajat, 50 ml vizet, némi citromlevet és sót adunk, azt turmixoljuk finomra. Ez a krém már önmagában is használható.)Az összes hozzávalót egy nagyobb edényben összeturmixoljuk az olívabogyó kivételével. Azt a végén apróra vágva halmozzuk a krém tetejére. Ha nagyon sűrű lenne, a megfőtt levével hígíthatjuk.Teljes kiőrlésű kenyérrel komplettált fehérje tartalmú eledelt kapunk, ami igen magas magnézium és kalcium tartalmú.