Vadas szószos tészta

  • 2013.12.09.
  • 4

Az előbbi bejegyzéssel szorosan összefügg. Talán azért is, mert a répa igen jól termett az idén, és mindenbe lehet tenni, a joghurtba sült krumpli mártogatósnak, salátába, még pogácsába is.A vadas szósz egyébként gyerekkorom óta különleges kajának számított, ritka alkalmakkor készült, pedig nem nagy munkás étel, nem is túl drága, a szójaszelet is olcsó, nem tudom miért alakult így.Hozzávalók:1/2 kg árpatészta1 kk só4 db nagyobb sárgarépa4 db nagyobb petrezselyem gyökér2 db nagyobb burgonya1 kis fej vöröshagyma1 cikk fokhagyma 1 pohár szójajoghurt (vagy olajos mag finomra turmixolva)1 tk mustármajoránna, őrölt kömény, babérlevél1 kk só1 kk vegamix1 ek olivaolaj 8 szójaszelet1,5 tk só1 kk vegamix1 ek pálmazsírAz árpa tésztát bő vízben megfőzzük. (Jóval hosszabb ideig készül, mint a hagyományos tészta, de finom ez is, és változatosságot hoz az étrendünkbe.)A zöldségféléket megtisztítjuk, apróra vágjuk, kevés olajos vízen pároljuk 5-10 percig, majd vízzel felengedjük és fűszerekkel, sóval megfőzzük. Kivesszük a babérlevelet, hozzáadjuk a mustárt, a joghurtot, összeturmixoljuk az egészet. Ha olajos magot használunk, azt érdemes az utolsó percekben összefőzni a zöldségekkel.A szójaszeleteket közben jó sós vízben megfőzzük, hogy megdagadjanak, majd leszűrjük. Kevés pálmazsír felolvasztva mindkét oldalukat átsütjük. (Ez utóbbi mozzanat ki is maradhat.)