Csavart

  • 2013.05.13.
  • 0

Egyik este, mikor Ábel nyüszis volt, és nem akartam a boltba menéssel kínozni, megkíséreltem, hogy sütök valami kenyérfélét, azért hogy legyen a férjemnek másnap szendvicse a munkába. Sajnos a sütés az egyik olyan dolog, ami mostanában kiesik, mert a kelt tésztát ugyanúgy nem lehet váratni, mint az éhes csecsemőt. Nagyon ki kell számolnom a dolgot, hogy két szoptatás között jó legyen, épp megkeljen, és a sütőből se etetés alatt kelljen kivenni. Ehhez jönnek olyan nem várt események, mint a 2 kakis pelenka fél órán belül, a kibontás során összepisilt mindenség.
Ez utóbbit ne panaszkodásnak vegyétek, hiszen néha nagyszerű színt hoz a napjainkba. (Az éjszakát kivéve.) Nem lenne mit mesélnem este kuncogva. Főleg akkor, ha az elégedett kis mazsola ilyen események után ártatlanul elégedett képpel gagyarászik, vagy szégyenlősen behúzott nyakkal elmosolyogja magát...Csavart buciHozzávalók:60 dkg liszt (2/3-a teljes kiőrlésű)4 dl víz2 ek zabliszt2 ek burgonyapehely2 ek olivaolaj + 1 ek

2 dkg élesztő1 tk méz1 tk sómagok (lenmag, tökmag, napraforgómag, szezámmag)A hozzávalókat kenyérsütő gépben összedagasztatjuk, vagy kézzel meggyúrjuk. Ha ez utóbbi van "kéznél" :) - akkor először a száraz hozzávalókat keverjük össze, majd a végén a folyadékot.Fél óra kelesztés után formázzuk a bucikat. Hogy ne legyen olyan unalmas, azért van benne egy csavar, de bármilyen formára alakíthatjuk. Ezt egyszerűen gilisztának kinyújtjuk, majd a közepénél kettéhajtva egymásra tekerjük, és sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük. A tetejét megkenjük 1 ek olivaolaj és víz keverékével, majd megszórjuk szezámmaggal.Újabb félóra kelesztés után 40 percet sütjük 190 C-on.