Zöldséges rakott köles

  • 2013.02.24.
  • 9

No, végre valami Biobrigis kaja... ugrott be, mikor múlt vasárnap Anyával elhatároztuk, hogy vegetáriánus ételként ez készül otthon. Nagyon finom lett, szerintem ez bárkinek bejöhet, annak is, aki nem szereti a reformokat.A hozzáadott zöldségfélék ízlés szerint variálhatók, a gomba helyett kerülhet alá padlizsán, vagy karfiol, a tetejére pl. paradicsomkarika.
Hozzávalók:1/2 bögre köles1/2 kg gomba
1 cukkini3 ujjnyi gabonakolbász1 fej vöröshagyma (elhagyható)borsikafű, őrölt kömény, bazsalikomsóolivaolaj A tetejére telföl helyett:1 nagy marék kesudió1 nagy marék napraforgómag1/2 kaliforniai paprika2 ek sörélesztő pehely (elhagyható, de finomabbá teszi)sóvízA kölest háromszoros mennyiségű vízben 20 perc alatt megfőzzük.A gombát ezalatt megpucoljuk, a cukkinit karikákra vágjuk, a hagymát felaprítjuk.A kész köleshez hozzákeverünk jó sok fűszert, sót, a hagymát és a szétmorzsolt gabonakolbászt.(Ez utóbbiból kapható már többféle, de a legtöbb nagyon drága. Békés megyében készítenek finomat elfogadható áron. Mi a Vegetáron keresztül szoktuk beszerezni, ahogy azt többször említettem, mert nekem az egyszerűbb. De akár közvetlenül őket is meg lehet keresni, ha nagyobb adagot akar rendelni egyszerre az ember.)Egy kis tepsit némi olivaolajjal kikenünk, a gombát egyenletesen lerakjuk kalapjukkal lefelé. Rákanalazzuk a kölest. Elligazgatjuk a cukkinit.A tetejére az öntethez az összes hozzávalót kevés vízzel turmixoljuk, majd amikor már sima, hozzáadunk annyi vizet, hogy sűrű massza, de csurgatható legyen.
Szépen eloszlatjuk a megrakott tepsi tetején a szószt és 40 perc alatt pirosra sütjük.