Lencseleves galuskával

  • 2013.02.22.
  • 7

No. Itt vagyunk a finish-ben. Február 22.Gyönyörűen esik a hó, kedvem lenne kicsit kinn bóklászni, meg havat is kellene lapátolni, de az ma reggel szigorúan meg lett tiltva, ugyanis legalább 1/2 8-ig egyben kéne maradni... Ők persze úgy gondolják, hogy ez csak így megy, parancsolnak az embernek. A MÁK ellenőrzés, meg a Bevándorlási Hivatal :) Persze inkább nem fejtem ki, hogy ez a kettő hogy függ össze annak ellenére, hogy egymástól egyébként függetlenek és még több mint 100 km is elválasztja. De holnap meg szombat. Bár a Sógornőm szerint a közösségünkben felülreprezentált a szombati születések száma. Kellene egyszer erről egy statisztikát készíteni.Visszatérve a havazásra. Azért fényképezni kimegyek, mert valószínűleg az utolsó ilyen szép téli táj, holnaptól mondja az esőt. A borostyán ahogy így kinézek a magjaira ráhullott hóval úgy néz ki, mintha egy csapat mongúzt lepett volna be a hó, és a nagy szemeikkel pislognának körbe-körbe. Még a szél picit mozgatja is az ágakat. Persze ha kimegyek, biztosan nem adja vissza úgy, csak az ablak és a függöny torzít.Azért mindig elcsodálkozom rajta, hogy mennyire széppé tudja tenni a tájat a nagy fehérség, és kicsit jobban eszembe jut, hogy kinek is köszönhetjük a környezetünk szépségeit, hogy hiába is igyekezik az emberiség pusztítani, még mindig maradt valami emlékeztető...A fenti kis monológot nem is terveztem, csak simán azt, hogy leírom lencseleves is készült egyik ebédre. Mert éppen volt konzervem, zöldségféléim, jó kis tanyasi bio tojásom, aminek nagyon örültem, mikor Anya hozta a sok csomagban. (A férjem a kézletörő súlyú ananásznak jobban.) Meg lustaságom, hogy másért ne menjek a boltba. :)
Hozzávalók:A leveshez: 3 szál fehérrépa3 szál sárgarépa2 burgonya (el is hagyható) 1 fej zeller1 kis fej vöröshagyma1 gerezd fokhagyma 1 lencsekonzerv1 ek olivaolaj 1 tk vegamix1 tk sóA galuska tésztához:1 tojásliszt (fele tk)sóVegán galuska tészta így készíthető:
2 ek tk lisztet, 1 ek fehér lisztet és 1 ek zablisztet, pici olivaolajat összekeverünk vegamix-szel, sóval és vízzel. Viszonylag könnyen keverhető, de nem híg tésztát kell kapjunk.A vöröshagymát felaprítjuk, és kevés vízzel megpároljuk, hozzáadjuk az olajat. A zöldségféléket felaprítjuk, azokat is a fazékba dobjuk, és együtt pároljuk 5 percig. Felengedjük épp annyi vízzel, hogy ellepje, majd beledobjuk a fokhagymát, vegamixet és sózzuk. Negyed óra elteltével hozzáadjuk a burgonyát.A tojást felverjük, sózzuk, belekeverünk annyi lisztet, hogy ne túl kemény tésztát kapjunk, és beleszaggatjuk a levesbe. Amikor megfőtt, beleborítjuk a lencsét és készen is van.