Joghurtos -hibrid- kifli

  • 2016.02.01.
  • 4

Hozzávalók:150g
kovászos öregtészta200g natúr joghurtkb.2dl langyos víz30g barna cukor5g élesztő300g kenyérliszt300g sima búzaliszt30g burgonyapehelykb.10-15g só60g olvasztott vajTetejére:ízlés szerint magokElkészítés:A kimért öregtésztát alaposan elkeverjük a langyosra melegített vízzel elkevert joghurtban.Hozzákeverjük a cukrot, majd az élesztőt és hagyjuk felfutni.Majd hozzáadjuk a liszteket, burgonyapelyhet, a sót
és elkezdjük dagasztani. A végefelé öntjük csak hozzá az olvasztott vajat és puha, rugalmas tésztát dagasztunk belőle. Ha szükséges, kis vízzel korrigáljuk még.Belisztezve, letakarva pihentetjük, amíg kb. a duplájára kel, közben kb. félúton
átmozgatjuk egyszer.Majd tetszés szerint 10-12 részre osztjuk és megformázzuk.Ha a letekerős verziót szeretnénk, akkor kenjük meg a kinyújtott tésztát vékonyan egy kis olvasztott vajjal.Végül sütőpapíros tepsire fektetjük a megformázott kifliket.Ismét hagyjuk letakarva kelni, amíg szemmel láthatóan szépen megdagadnak.Majd vízzel alaposan lespricceljük és megszórhatjuk ízlés szerint magokkal(én most meghempergettem, így jobban fölveszi mindenhol -de ezt még a kelesztés előtt!!!-) vagy akár simán üresen is hagyhatjuk.190 fokra előmelegített gőzös sütőben sütjük 10 percet, majd a gőzt kivéve további kb.10-15 perc alatt készre sütjük.A sütőből kivéve lespricceljük hideg vízzel és rácson hagyjuk kihűlni.Megjegyzés: