Könnyű nyári fogás - rakott zöldbab

  • 2016.06.02.
  • 9

A rakott ételeket a kedvenceim. Laktató, mégis könnyű, s könnyen elkészíthető fogások. Rakott krumpliból, vagy karfiolból bármilyen mennyiséget meg tudok enni akár hidegen is. Mikor azon gondolkozom, mit is főzzek, sokszor esik erre az ételtípusra a választás, hiszen gyakorlatilag bármelyik zöldség alkalmas rá. Most is e mellett tettem le a voksom, viszont annyi káposztafélét ettünk a télen, hogy szerettem volna valami mást. Így esett a választás a zöldbabra.Rakott zöldbab (6 főre)1 kg fagyasztott zöldbab (én a felöntőlé és tartósítószerek miatt nem használok üvegest)50 dkg darált sertéshús1 bögre rizs (2,5 dl)2 bögre víz1 db vöröshagyma1 ek zsiradék (én repceolajat használtam, de lehet bármi más is)1 dl víz2 kis tejföl2 tojás1 tk só a rizshez2 tk sóőrölt köményborsA rizst leöblítettem, egy jénai tálba tettem, hozzáadtam a sót, a két bögre vizet és fedő alatt a mikróban 1x5, majd 2x4 perc alatt megfőztem. Gyors rizsfőzési mód, zsiradék sincs benne, érdemes kipróbálni. Nekem Hildus mutatta meg, s azóta alkalmazom.A hagymát megpucoltam, felkockáztam, megsóztam, majd megpirítottam az olajon. Beletettem a húst, sóztam, borsoztam, s barnulásig sütöttem.A fagyott bab felét egy tepsibe öntöttem, nem főztem meg, majd a húst és a rizst összekevertem és egyenletesen eloszlattam a zöldség tetején. A két kis tejfölbe beleütöttem egy-egy tojást, tettem bele pici sót, őrölt köményt, alaposan összekevertem, majd az egyiket a húsra öntöttem. Rákerült a maradék zöldbab, majd a másik tejföl is, végül ráöntöttem az 1 dl vizet, alufóliával lefedtem. 180 fokos sütőben kb. 50 perc alatt készült el. Az utolsó 10 percben levettem az alufóliát, hogy a teteje megpiruljon.Ízletes, kiadós fogás lett. Próbálják ki!