Bodzaszörp télire és kovászos uborka kicsit másként

  • 2016.06.06.
  • 1

Itt a nyár, azaz elkezdődött a befőzés-elrakási szezon. Múlt héten szedtünk bodzát, amiből szörp készült. Volt már bodzaital a BK-n, de most olyat szerettem volna csinálni, ami télire is jó. A cél megint az volt, hogy tartósítószer mentes legyen. Alapul vettem tehát Hildus receptjét, de kihagytam a Na-benzoátot. Helyette más módszert eszeltem ki - lásd alább.Bodzaszörp télire30 db bodzavirág6,2 l víz4 kg cukor5 citrom (a héj emberi fogyasztásra alkalmas legyen)10 dkg citromsavA vizet a cukorral felfőztem. Azért a fura mérték a víznél, mert ennyi ráhagyással csináltam, ugyanis
biztosan elforr belőle. Amikor kihűlt, hozzátettem a virágokat, a megmosott, felkarikázott citromot és a citromsavat. Hűtőbe tettem, 5 napig állni hagytam, néha megkevertem, majd leszűrtem.
Most jön a trükk: a hűtőben hagytam pár üveggel, amit megiszunk most, a többit jégkocka tartóba öntöttem és lefagyasztottam! Mikor megfagyott, bezacskóztam. Így csak elő kell venni egy kockát és kész is a szörp - tartósítószer nélkül.A másik dolog, ami készült:Kovászos uborka1,5 kg apróbb uborka1 csokor kaporsóvíz4-6 gerezd fokhagyma
1 nagy krumpliSzép egyforma uborkákat vásároltam, körömkefével alaposan lesikáltam, majd az üveg aljára tett Nagyláb - mert bizony ő is aktív résztvevője a konyhai ténykedéseknek - kaprot, fokhagymát és szépen belepakolta a megmosott uborkákat. A tetejére is tett fokhagymát kaprot, míg én meghámoztam megmostam és félbevágtam egy krumplit. Ezzel zártuk le az üveget. Nem tudom pontosan mennyi víz került bele, de 1 l vízhez 1 ek só dukál. Ez a felöntőlé került az üvegbe, majd celofán és egy kistányér, s ment a napra.Mivel hűvös napok is voltak az érlelés közben 4 nap után szűrtem le, de jó időben 3 nap is elég. Ropogós és igazán remek ízű lett.
Nekem ez azért különleges, mert mindig kenyérrel csináltam eddig, de ez a változat jobban tetszik, mert tisztább, nem oldódik ki a liszt a kenyérből, s a végeredmény ugyanaz.Szedtünk hétvégén epret is, ami nagyrészt a fagyasztóban végezte, de eperfagyit is gyártottunk belőle. A lekvárfőzés most elmaradt, de szégyen ide-, vagy oda, nem bántam.Próbálják ki a fentieket! Megéri!