Zöldséggel töltött kifli

  • 2013.12.06.
  • 0

Vendégek jöttek hozzánk tegnap. Rég nem látott kedves barát és újdonsült - számunkra még ismeretlen - férje. Valami nem túl macerásat akartam készíteni, ami félig sikerült is. Főztem egy gyors, az évszaknak megfelelő sütőtök krémlevest, s zöldséggel töltött kifli készült hozzá.A tészta receptjét Limarától vettem, csupán egy picit módosítottam rajta. Íme:Zöldséggel töltött kiflikTészta:20 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt30 dkg finomliszt3 ek olaj2 dl langyos tej1 dl víz2,5 dkg élesztő2 tk só1 tk cukorTöltelék:1 db sárgarépa1/4 zellergumó1 kisebb cukkini 3-4 cm édesburgonya (elhagyható, én a cukkini ellensúlyozása miatt, állagjavításnak tettem bele)7 cm-nyi póréhagyma (vagy egy kisebb fej vöröshagyma)2 ek olívaolaj1 dl víz só, bors s ami kellett volna így utólag, de nem volt itthon: édeskáposztaA liszteket tálba szitáltam, elkevertem a sóval, cukorral majd hozzáöntöttem a folyadékokat, s belemorzsoltam az élesztőt. Összegyúrtam a tésztát. Egy közepesen kemény gombóc lett belőle. A duplájára kelesztettem, majd 10 részre vettem, s kis gombócként pihentettem még gy kicsit.Amíg a tészta kelt, elkészítettem a tölteléket. A zöldségeket meghámoztam, kis kockákra vágtam, s az olívaolajon megpirítottam. Sóztam, borsoztam, majd ráöntöttem a vizet,s fedő alatt megpároltam.A sütőt előmelegítettem 180 fokra (légkeverés). Miután rájöttem, hogy az eredeti receptet formailag nem fogom tudni kivitelezni papírhenger híján (s más ötletem sem volt), így töltött kifliként álmodtam újra ezt a tésztafélét. A gombócokat kinyújtottam (próbáljunk háromszögeket készíteni), s megtöltöttem a tészta szélesebb része felőli oldalt, majd feltekertem. A tepsit kibéleltem sütőpapírral, s ráfektettem az elkészült kifliket. Megkentem őket vízzel, majd megszórtam köménnyel, mert más magom nem volt itthon. 30 perc alatt szép barnára sütöttem őket.A vendégeknek és nekünk is ízlett. Mivel mára is maradt, azt kell mondanom, nem száradt ki a tészta. Próbálják ki! Tölteléknek bármit tehetnek bele, mit szeretnének, illetve ami maradt az előző napi menüből.