Rozmaringos sütemény

  • 2013.05.07.
  • 7

Most, hogy véget ért a kemény diéta, már ami a tejtermék, csokoládé és egyéb dolgokat illeti , s Nagyláb pöttyei is elkezdtek fogyatkozni - lekopogom -, rám tört újra a konyhai kreativitás. Napok óta nyúzom Múzst, hogy sütit szeretnék enni. Vett is nekem, de őszintén szólva úgy érzem, egy cukrászda teljes készletét fel tudnám falni. Tegnap délután magamra kötöttem Nagylábot, s közösen expedíciót indítottunk a konyhába.
Nevezett nem tűrte sokáig a kendős kalodát, így félúton az ágyába került. Az biztos volt, hogy az alap a
kókuszos muffin
lesz, csak mondjuk kókusz mentesen, helyette citromot és rozmaringot használva. Íme a recept:Rozmaringos sütemény2 bögre liszt1 bögre kristálycukor1 cs. sütőporcsipetnyi só1 tk. őrölt rozmaring ("egészet", azaz morzsoltat is tehetnek bele, de akkor használjanak kevesebbet)1 citrom reszelt héja és leve1,5 dl olaj1,5 dl tej1 kis pohár joghurt, vagy tejföl (a romlott joghurtra való tekintettel én tejfölt használtam)2 tojásA szárazakat összekevertem, majd hozzáadtam a többit is, alaposan felvertem az egészet, majd vajazott és lisztezett tepsiben, előmelegített sütőben 160 fokon tűpróbáig sütöttem. Az eredmény egy könnyű, illatos, igazán finom teasütemény.Szeretek kísérletezni, s annál is jobban szeretem az egyszerű, gyorsan elkészíthető dolgokat. Ez is egy ilyen sütemény.
A tetejére több mindent el tudok képzelni, de azt hiszem, már nem lesz időm megcsinálni, mert elfogy. Ha nem bánják, önöknek elárulom a fejemben lévő variációkat:1. citromos cukormáz2. étcsokoládé bevonat3. egy mákos-vaníliás krém szépen elterítve, villával csíkosra húzvaEzeken felül persze mindenki elkészítheti a saját variációját, én pedig kíváncsian várom az új tippeket.Ahogy mondani szoktam: próbálják ki!