4 hónappal később.. Szombati gyors ebéd

  • 2013.01.05.
  • 0

A kamrapolc megtelt, elmúlt az ősz, véget értek az ünnepek is. Közben Múzzsal igyekeztünk berendezkedni Picur közelgő érkezésére több-kevesebb sikerrel. Ettünk is közben, s azt kell mondanom, a saját táplálkozással kapcsolatos módszerem rám/ránk nézve hatékonynak bizonyul. Büszkén mondhatom, hogy mindenféle divatos mama-vitaminok nélkül is tökéletes a vérképem három héttel a befutó előtt.Mi vitt rá, hogy ma billentyűzetet ragadjak? Nos, egyetlen férjem ma leülve az ebédlőasztalhoz ennyit mondott végigtekintve az asztalon:" Hú a mindenit! De kár, hogy nem írod már a blogot."Az ok tehát ez volt. Múzs reakcióját pedig a lehető leggyorsabb és legegyszerűbb ebéd váltotta ki: sült zöldségek pirított pulykaszelet és fokhagymás-kapros joghurt.Kicsit meg vagyok fázva, nem volt kedvem főzni, másik felem pedig valami könnyűt szeretett volna, így esett a választásom a fent leírtakra.Előre bocsátom, bármilyen zöldséget használhatnak, nálunk ezek voltak itthon és kész :).Sült zöldség pirított pulykaszelettel és kapros-fokhagymás joghurttal3 szál sárgarépafél zellergumó2 paradicsom5 db közepes burgonya3 gerezd fokhagyma2 szál rozmaring2 ek olívaolajsófrissen őrölt bors4 dl víz20 dkg pulykamell2 ek olívaolajsóbors1 natúr joghurt1 tk kaporsóborsA zöldségeket megpucoltam, nagyobb cikkekre vágtam, majd tűzálló tálba halmoztam őket, sóztam,
borsoztam, meglocsoltam az olajjal, alaposan összekevertem, ráöntöttem a vizet, tetejére helyeztem a rozmaring ágakat, majd alufóliával lefedve 180 fokon 40 perc alatt készre sütöttem.A húst sóztam, borsoztam, majd kevés olívaolajban hirtelen megsütöttem. Közben a joghurtba nyomtam a fokhagymát, sóztam, borsoztam, meghintettem kaporral, majd alaposan összekevertem. Jó, ha ez a mártás áll egy órát tálalás előtt.Ha gyorsan elkészíthető könnyű ebédre, vagy vacsorára vágynak, melegen ajánlom.Sok idő telt el, én most az utóbbi hónapra térnék ki inkább.Szeretem a kihívásokat és szerencsére barátaink jó szívvel adnak fel nekem leckét, ami a vacsorák kivitelezését illeti. Bizonyára önök is tapasztalták, hogy valamiért egy társaságon belül szinte mindig van valaki, aki valamit nem eszik meg. Erre lehet készülni, ő mást kap. Az egyik alkalommal viszont
megfordítottam a kérdést: mindenki egye azt, amit csak annak az egynek lehet. A következő kitételeknek kellett megfelelni: no alkohol, cukor, glutén, hús, hal, tengeri herkentyű és tejtermék. Kép nem készült, de kedves vendégeink szerint úgysem adná vissza a látványt. A menü így alakult: hagymaleves reszelt, főtt krumplival sűrítve, tortilla kizárólag kukoricaliszt és vaj helyett olívaolaj felhasználásával. (Na ez volt az igazi kihívás. Számítottam rá, hogy a tengeri porrá őrölt változata megtréfál, na de ennyire???) Terítéken volt továbbá hummusz, cékla- és karalábé chips sütőben sütve - ez utóbbiról kiderült, hogy nem sütő-kompatibilis, ugyanis megkeseredett. A vacsorához tálaltam még csíkokra vágott kígyóuborkát, s a vendégek kérésére sárgarépát is. Természetesen tudtam, hogy van a nagy tűrőképességűek közt is, aki például a céklát nem, de a sajtot nagyon szereti, ezért készítettem egy sajtos mártogatóst is a zöldségekhez, tortillához. A vacsora jól sikerült, azt hiszem mindenki jól lakott, nagyjából mindent el is pusztítottunk. A vendégek maradékokkal teli dobozokkal és receptekkel indultak útnak.Jövök még. Hamarosan. Képeket is hozok. Megtaláltam ugyanis a tökéletes pozsonyi kifli receptjét, s szeretném önökkel is megosztani.

Címkék

Gyors Zöldség