Ringlós-szilvás kevert sütemény vaj nélkül

  • 2012.09.07.
  • 8

A tegnap említett családi ebédre a barackos pite mellett vittem egy ringlós-szilvás süteményt is. Általában igyekszem úgy sütni/főzni, hogy mindenki megtalálja a fogára valót. Ez a sütemény is azért készült, hogy sógorom kedvében járjak, aki semmiféle tejterméket nem eszik meg. Fontos volt, tehát, hogy a tésztában vaj, vagy margarin helyett olaj legyen. Az alábbi receptet azért is szeretem, mert kevés tojás kell bele, tehát nem drága, mégis kiadós.Múzs szülei rengeteg ringlót küldtek nekünk, aminek eddigre a nagy részét már megettük, én pedig még ezen szállítmány érkezése előtt vettem a piacon néhány kiló szilvát. Mindegyik erősen megérett a felhasználásra, így adta magát, hogy a sütemény tetejére ők kerüljenek.Joggal kérdezhetné az olvasó, hogy miért csak gyümölcsös édességeket vittem. A válasz egyszerű: negyven fok volt árnyékban, krémes, olvadós, hűtést igénylő tészták szóba sem jöhettek, s ott volt a halom gyümölcs, amit ideje volt felhasználni. Ennél prózaibb válaszom pedig: mert ennek van idénye, s úgy tapasztaltam, remekül megállták a helyüket! Viszont most már jöjjön a recept.Ringlós-szilvás kevert sütemény20 dkg cukor1 dl víz1 dl olaj3 tojás1 cs. sütőpor25 dkg liszt 5 db ringló5 db szilva1-2 tk őrölt fahéjMindent egy tálba öntöttem, s alaposan kikevertem. Kivajazott-lisztezett (ezt nem veszi észre az érintett) tepsibe öntöttem, ráhalmoztam a kis kockákra vágott gyümölcsöket, majd meghintettem fahéjjal.
(Főleg a ringlónál, illetve a nagyobb nedvességtartalmú gyümölcsöknél fontos, hogy vagy vékony szeletekre vágjuk, vagy apróbb darabokra, mert ellenkező esetben eláztatják a tésztát)
Előmelegített sütőben 160 fokon 50 perc alatt készre sütöttem.Amikor kihűlt, megszórhatjuk még fahéjas porcukorral, de én meglehetősen édesnek ítéltem mind a szilvát, mind a ringlót, ezért nem tettem.Azt hiszem, jól sikerült, mert sógorom falta, aminek köszönhetően Hildus gyorsan el is kérte a receptjét.
Érik a szilva! Próbálják ki!