Ropogós Szezám Cookie

  • 2018.02.11.
  • 9

Csodálatos nap volt. Annak ellenére, hogy kint hideg volt. A konyhában furcsa, égett illat terjengett. Valami odaégett? Amikor szezámmagot pirítunk (mindennapos tevékenységünk, ugye?) határán egyensúlyozunk az égett és a finoman pirított íz között. Érdemes ezzel kísérletezni? Ezzel a sütivel: MINDENKÉPP!!!!! Az
eredeti recept egy amerikai malom holnapjáról, szeressétek :)
Legyen valami izgalmas ötlet Valentin Napra, csak hogy tematizáljam ezt az új blog bejegyzést. Ilyet még úgysem ettek :)
Összetevők:- 120 gr sótlan vaj (puha)- 210 gr barna (nád) cukor- 1/4 tk. só- 1/4 tk. szódabikarbóna- 1 tk. vanília kivonat- 1 nagy tojás- 120 gr fehér liszt- 130 gr enyhén pirított szezámmag
ElkészítésMelegítsük elő a sütőnket 180 C-ra. Béleljünk ki két tepsit sütőpapírral.






Nagy keverőtálba a puha vajat, cukrot, sót, vaníliát, sütőport és tojást alaposan összekeverjük.Hozzáadjuk a lisztet és simára keverjük.Serpenyőbe tesszük a szezámmagot és közepes hőfokon, szárazon, megpirítjuk. Kavargatjuk. Vigyázzunk, könnyen odaéghet. Kb. 5-7 perc elég, amikor kezd barnulni, akkor jó.

A frissen pirított szezámmagot hozzákeverjük a lisztes keverékhez.
Vízbe mártott kiskanál segítségével kis halmokat teszünk a sütőpapírral, egymástól
5 cm-re. Ez fontos lépés, a kanálnyi sütik ugyanis elterülnek, megnőnek sütés közben, szóval, ha cookie formájú, ropogós szélű cookie-t szeretnénk, nem egy tábla valamit, akkor erre figyelünk.
A sütőbe tesszük az első tepsit és 8-9 percig
vagy barnulásig sütjük.
Kivesszük és még a tepsiben hagyjuk egy percet hűlni. Ne lepődjünk meg, nem lesz kőkemény a végeredmény. Sokat szilárdul majd, miközben hűl.
Közben betesszük a második tepsit is. A 7. és 8. pontot megismételjük.A további hűtés rácson javasolt. Miután teljesen kihűlt, nyammogva fogyasztjuk.