50/50 Zsemle

  • 2017.02.14.
  • 4

A dagasztás nélküli pékárú örök kedvenc. Nincs vele gond, erőfeszítés, 100 % siker, finom. Kimondottan nem gyors.
Amikor dagasztani kell, formálni, gyúrni a tésztát, keleszteni, formálni, majd újra keleszteni, akkor azon töprengek, hogy mikor lesz már jó? Jó ez az ruganyosság? Még gyúrjam? Kételkedem, és közben minden rendben. Mint ennél a kiváló, (majdnem) teljes kiőrlésű zsemlénél. És vegán étrendbe is mehet. Mercy, whatjessicabakednext
:)Hozzávaló 12 zsemléhez- 275 gr fehér kenyér liszt- 275 gr teljes kiőrlésű liszt- 1,25 teáskanál instant élesztő- 2 teáskanál cukor- 1,5 teáskanál só
- 2 evőkanál extra szűz olívaolaj- 310 ml langyos vízElkészítés1. A kétféle lisztet összekeverjük, hozzáadjuk az élesztőt, cukrot, sót. Átkeverjük. Mehet bele az olaj és a langyos víz. Alaposan elkeverjük. Kézzel, enyhén lisztezett felületen 10 percig gyúrjuk, dagasztjuk. Ruganyos, sima, tényleg jó tésztát kapunk.
2. Egy közepes méretű tálat olajjal enyhén kikenünk, s beletesszük a tésztát, kicsit megforgatjuk benne, hogy érje mindenhol olaj. Konyharuhával letakarjuk és meleg helyen 60-90 percig kelni hagyjuk. A szokásos, duplájára.
3. Lisztezett felületre borítjuk a megkelt tésztát és 12, egyenlő részre vágjuk. Ha kisebb zsemléket szeretnék, vágjuk 16 egyenlő részre, abból sem lesz baj. A tészta darabokat két tenyerünk között gyúrva zsemle formába hozzuk. Egy közepes, feles méretű, (tapadásmentes) tepsit vékonyan kikenünk olajjal s elhelyezzük benne a zsemle gombócokat egymástól 3-4 cm távolságra, hogy kedvükre nőhessenek. Ismét konyharuhás letakarás és meleg helyen újra kelesztés 60 perc alatt.4. A sütőt (ha légkeveréses) előmelegítjük 200 C-ra. Alulra beleteszünk még egy üres tepsit, a párásításhoz. Közben vizet forralunk, 3 dl-t. A megkelt zsemléket tepsivel együtt beletesszük a sütő közepére, míg az aljában lévő, eddig üres ám kellően felforrósított tepsibe beleöntjük a 3 dl lobogó vizet. Ebből rögtön vízgőz lesz, így a sütőnk ajtaját villámgyorsan bezárjuk. 18-20 perc alatt megsül.5. Kivesszük, hagyjuk kihűlni rácson. Kedvenc szendvics feltétünkkel fogyasztjuk. Jó étvágyat !