Sajtos&Paradicsomos Pite

  • 2016.10.24.
  • 2

Ezt még nyáron készítettem. És most nincs nyár :( De talán még akad jó ízű, piros paradicsom. Utolsó lehetőség, éljetek vele. Ennek a pitének a tésztája is már majdnem egy költemény, ropogós, sajtos. A paradicsom fajta, ami ajánlott hozzá, az a heirloom, azaz régebbi, hagyományosabb fajta, igazán ízletes. De a mostani, késő piaci kínálatból is csemegézhetünk. Sajtos pite, mascarpone krém, karikázott paradicsomok és sok sajt a tetejére. Isteni. Source/forrás: food52.com. Nem rövid a recept, ellenben különlegesen jó :)Hozzávalók:a tésztához- 210 gr finom liszt- 250 gr reszelt Cheddar sajt- 1 gr só- 170 gr sótlan vaj, kockákra vágva- 50 ml jeges víz- 1 nagy tojás fehérjea töltelékhez- 3 nagy paradicsom, vékonyra szeletelve- só, ízlés szerint- 2 ek sótlan vaj- 1 közepes hagyma- 2 gerezd fokhagyma, felaprítva- 1/2 tk só- 1/2 tk frissen őrölt fekete bors- 225 gr mascarpone sajt- 170 gr mozzarella sajt
- 1 nagy tojás- 1 nagy tojás sárgájaElkészítésElkészítjük a pite tésztáját. Nagy tálban összekeverjük a lisztet és a sót. Hozzáadjuk a kockákra vágott vajat. Fakanállal alaposan összekeverjük, kisebb darabokra zúzva a vajat. De még nem gyúrjuk. Hozzáadjuk a reszelt Cheddar sajt háromnegyedét. Belekeverjük.
Egy kis lukat készítünk a keverék közepébe, beleöntjük a vizet evőkanalanként adagolva és tovább keverjük a tésztánkat. Most már gyúrhatjuk egy kicsit kézzel is, cipót formázunk.
Fóliába csomagoljuk és betesszük a hűtőbe fél órára.
Egy 26 cm-es pite (kerámia) formát kikenünk vajjal és kibéleljük sütő papírral. A behűtött pite tésztát kivesszük a hűtőből, és lisztezett felületen a pite forma méretére nyújtjuk ki. Óvatosan áttesszük a formába, a széleken kilógó részeket levágjuk úgy, hogy csak 1 cm-rel legyen hosszabb.A pite formát a tésztával együtt betesszük a hűtőbe fél órára. Közben a sütőt elő melegítjük 220 C-ra. A pite formát elővesszük a hűtőből. Villával megszurkáljuk s egy kisebb sütőpapírral letakarjuk. Sőt, nehezéknek még egy kisebb tányért is ráteszünk. Akinek van otthon, úgynevezett pite súlyt tegyen rá, hogy sütés közben maradjon lent a tésztánk. 15-20 percet sütjük, vagy amíg elkezd barnulni a széleken. Levesszük a papírt és nehezéket. Ha még sületlennek tűnne, 5 percre visszatesszük.
Ha elkészült, kivesszük, megkenjük tojás fehérjével és megszórjuk a maradék reszelt Cheddar sajttal. Visszatesszük még 2 percre a sütőnkbe. Megolvad. Jaj, de jó. Kivesszük, szoba hőmérsékletre hűtjük.
Amíg hűl a pite, előkészítjük a tölteléket. A vékonyra szeletelt paradicsomot konyhai törlőpapírra fektetjük, megsózzuk kevés sóval, majd ismét törlő papír kerül a tetejére. 10-15 percet így hagyjuk, igyekszünk eltávolítani a nedvesség nagy részét, hogy ne áztassa el a piténket.Közepes serpenyőben megolvasztjuk a vajat. Hozzáadjuk a felkockázott hagymát és 4-5 perc alatt üvegesre pirítjuk. Mehet hozzá a fokhagyma felaprítva, további 1 percre. Sóval, borssal fűszerezzük. Hagyjuk szoba hőmérsékletre hűlni.
Egy közepes tálban összekeverjük a mascarponét, a reszelt mozzarellát, a tojást és a külön sárgáját.Ha minden kész - összerakjuk a pitét. Az elősütött pitére egy réteg paradicsom karika, majd egy vékony réteg sült hagymás keverék. Megint paradicsom karika réteg következik. A mascarpone keveréket a pite közepére öntjük és onnan simítjuk kifelé, majdnem a szélekig. 30 perc alatt barnára sütjük (220 C). Felszeletelés előtt erősen ajánlott hűlni hagyni, legalább 30
percet, mert égési sérüléseket szerzünk magunknak, nem kulináris élvezeteket.
Késsel a forma mentén óvatosan körbe vágjuk, lazítjuk a kész pitét, hogy ki tudjuk emelni. Mert úgy könnyebb. Szeletelni. ,Osztjuk, esszük, szeretjük. Mindenhol sajtos, olvadós és paradicsomos. Éljen!