Lisztmentes Csokoládé Torta

  • 2016.02.28.
  • 2

A lisztmentességnek aktuálisan nincs különösebb oka, indoka. Gluténmentesen, kevesebb szénhidráttal is tökéletes, durva, csokis tortánk lesz :) Ez is a kedvenc amerikai malom
- King Arthur Flour - oldaláról van, respect. Egy malom lisztmentes tortát ajánl. Nagyszerű, jöhet a recept? Felnőtt tartalom, csak szülői felügyelettel vagy megfelelően előkészített gyerek anyaggal.Hozzávalók a 12 szeletes tortáhozA torta- 170 gr apróra vágott étcsokoládé- 113 gr sótlan, puha vaj- 150 gr barna cukor- 1/4 tk só - mondjuk egy csipet- 1-2 tk instant espresso por vagy főzött kávé- 1 tk vanília kivonat- 3 nagy tojás héja nélkül- 43 gr holland kakaó por, édesítés nélkülA máz- 170 gr apróra vágott étcsokoládé- 120 gr mascarpone krémElkészítés
A sütőnket előmelegítjük 190 C-ra. Egy 20 cm-es kapcsos tortaformát kikenünk puha vajjal. Szilikonos sütőpapírból a tortaforma alját teljesen befedő lapot vágunk ki és a kapcsos oldala segítségével rögzítjük benne.
Megfelelő méretű edénybe beletesszük az apróra vágott csokoládét és a vajat. Alacsony hőfokon, gyakran kevergetve addig melegítjük, amíg mindkét anyag teljesen össze nem olvad. Nem forraljuk. Közepes méretű keverő tálba öntjük.Hozzáadjuk a cukrot, sót, espresso port vagy kávét, vaníliát. Az espresso felerősíti, gazdagítja a csokoládé ízét. Ne féljünk tőle.
A 3 tojást enyhén verjük fel, majd adjuk hozzá a csokoládés keverékhez.
Alaposan keverjük el. Adjuk hozzá a kakaóport és keverjük el.
Öntsük a tésztát az előkészített kapcsos, bélelt, kivajazott tortaformába.Süssük 25 percig a sütő közepére helyezett formában. Akkor kész, ha a tetején már egy vékony, kemény csokoládé réteg jön létre.Vegyük ki a sütőből és hagyjuk 5 percet hűlni. Egy kés segítségével válasszuk el az oldalát a tortaformától és kapcsoljuk is le róla.
Egy megfelelő méretű torta tálra fordítsuk a tortát, fejjel lefelé. Semmi gond, pont így akartuk. Hagyjuk teljesen kihűlni mielőtt beborítjuk a mázzal.A mázhoz az apróra vágott étcsokoládét és a mascarpone-t feltesszük a tűzhelyre alacsony hőfokon, s gyakran kevergetjük amíg teljesen fel nem oldódnak egymásban. Itt sem forralunk.
Spatula segítségével a torta tetején egyenletesen elosztatjuk a krémet, s az oldalát is bekenjük. Elég sűrű a krém, sikerülni fog, nem folyik le róla. Pár órát hagyjuk szikkadni, hűlni konyhapulton.Forró vízbe mártott késsel, kis, barátságos szeleteket vágva tálaljuk. Tejszínhabbal (is) jó lehet.Tipp: ez a torta nem fog öt perc alatt elfogyni, olyan intenzíven finom és csokis. Ha a vágott szelet 10 másodpercet tölt a mikróban, a krém máz a tetején kicsit meglágyul, még jobban fog csúszni.
Ajánlom, mert őrült jó!