Téli Palacsinta

  • 2016.01.18.
  • 9

Ezt a palacsintát azért is fogod szeretni, mert benne van minden, ami jóízű a télben. Illatos, sült sütőtök, fahéjas, szerecsendiós fűszerezés, gyömbér, olvadó vaj és méz. Felmelegít, eltölt. Persze mindez nyáron is jöhet, csak akkor kevesebb a sütőtök :)Idea & inspiration iamafoodblog.com, thanks.
Hozzávalók- 125 gr liszt- 240 ml tej- 125 gr túró (eredetiben ricotta)- 100 gr sütőtök püré (sült sütőtökből)- 2 ek. barnacukor- 1 tojás- 1 tk. sütőpor- 1 tk. szódabikarbóna- 1 tk. fahéj- 1/4 tk. őrölt szerecsendió- 1/4 tk. őrölt szekfűszeg- 1/4 tk. őrölt gyömbér- olaj vagy vaj a sütéshez- vaj és méz a tetejéreElkészítésNagy tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat: lisztet, cukrot, sütőport, szódabikarbónát és a fűszereket.A túrót vagy ricottát villával kicsit áttörjük. Hozzáadjuk a tojást, tejet, sütőtökpürét. Hozzákeverjük a lisztes keveréket és villával óvatosan elkeverjük. Nem verjük fel. Tíz percet állni hagyjuk.Serpenyőt forrósítunk közepes hőfokon a tűzhelyen. Kevés vajat vagy olajat olvasztunk benne, majd kisebb szedőkanállal egy adag palacsinta tésztát teszünk a közepére. Addig sütjük, amíg a felületén kis buborékok nem lesznek. Ekkor megfordítjuk és a másik oldalát is kb. fél percig sütjük. A második oldal sokkal hamarabb megsül. Hasonló módon megsütjük mindegyik palacsintánkat. Mondjuk tízet.A palacsintákat egymás tetejére tesszük és melegen tartani őket (alacsony hőfokon begyújtott sütőben, mondjuk). Amint elkészültünk az utolsóval is, egy kis darabka vajat teszünk a forró palacsinták tetejére és mézet csurgatunk rá. És kész.Késsel, villával, nagy étvággyal megesszük. Vajjal és mézzel gyakran utána locsolunk. Megkínáljuk a szomszédot is, mert ilyen finomat még nem evett :)