Ír Krumplis Focaccia

  • 2016.01.11.
  • 7

A focaccia alapvetően egy egyszerű, bármikor készíthető, külön napszakhoz nem kötődő alap tészta étel. Tetszőlegesen fűszerezhető, kolbász, fokhagyma, olívabogyó, minden jöhet. Ebben a formában, ilyen fűszerezési sorrenddel nem egy kimondott első randis kaja. Másodikra, vagy csak úgy, jöhet.Rachel Allen Coast című könyvéből kaptam a kiadótól egy recept kóstolót, amire a fentiek mind jellemzőek, de kellemes, közepes intenzitású fűszerezése miatt bármikor ajánlható. És hús sincs rajta. Olasz klasszikus ír formája. Focacciára fel!
Hozzávalók egy tepsihez (4-5 fő részére):- 250 gr vékonyra szeletelt burgonya héjában- 6 ek olivaolaj- 2 ág rozmaring- 2 tk só- őrölt bors- 450 gr finomliszt- 1 tk szódabikarbóna- 400 ml író (300 tej + 100 joghurt + pár csepp citromlé)- 75 gr reszelt sajtElkészítésA sütőnket előmelegítjük 230 C-ra.
Egy nagy lábosba vagy serpenyőbe vizet forralunk.A krumplikat alaposan megmossuk, megsikáljuk.
Nagyon vékony szeletekre vágjuk, a héja ha nem öreg, maradhat rajta.Ha forr a víz a serpenyőbe, beletesszük a krumpli szeleteket és az újraforrástól számítva 1 percig főzzük magas hőmérsékleten. Ezt követően kivesszük és leöntjük róla a vizet, nem összetörve semmit.Egy nagy tálba öntünk 4 ek olívaolajat, a rozmaring ágáról letépkedett leveleket és 1 tk sót. Beletesszük a krumplit és átmozgatjuk a fűszeres öntetben, mindenhol érje. Itt is vigyázzunk, ne törjön a krumpli.Elkészítjük a kenyér tésztát. Átszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a szódabikarbónát és a maradék sót, majd a közepébe lukat képezve beleöntjük az írót (vagy a fentiek szerint leírt helyettesítőjét). Kézzel alaposan összekeverjük, homogén, rugalmas tésztát kapunk. Nem gyúrjuk, nem dagasztjuk, mert megkeményedhet.
Egy nagy tepsit kikenünk olajjal majd sütőpapírt teszünk bele. A tésztánkat enyhén lisztes felületre tesszük és kézzel, belülről kifelé haladva kinyújtjuk vagy nyújtó deszkával ugyanezt végrehajtjuk. Áttesszük az előkészített tepsibe. A tetejét elrendezzük a fűszeres, olajos krumpli szeleteket, tetszés és ízlés szerint további sóval, illetve őrölt borssal ízesítjük. A maradék olívaolajjal megöntözzük , majd jöhet a reszelt sajt.25-35 perc alatt, az előmelegített sütőben aranybarnára, ropogós szélűre sütjük.A sütőből kivéve még egy kis olívaolaj mehet rá és hagyjuk a tepsiben még tíz percre hűlni.
Frissen, szeletekre vágva fogyasztjuk és örülünk, hogy milyen jó receptet olvastunk :)