Sütőtökös-habos tortácskák

  • 2015.12.08.
  • 8

Ha recepthez tartozik egy történet, úgy az igazi. Januárban volt egy Couchsurfing vendégünk Ausztráliából. Ilyenkor a vendég turisták nálunk laknak, együtt reggelizünk s ha időnk engedi, fedezzük fel a várost. Vendéglátás nagy "V"-vel. A jófej vendégek igyekeznek valamivel viszonozni a kedvességet. Ha felkészültek, otthonról hoznak valami szép és hasznos/haszontalan, ehető/nem ehető dolgot. A gesztus számít. Illetve főzhetnek a bisztró konyhájában. Ez utóbbi elmaradt, a vendégünk viszont vett nekünk egy édességes, receptes naptárt. Minden hónapban gondolunk rá, hogy milyen jó fej :) Íme a decemberi recept - szöveg és fotó: Csigó Zita. Respect!
Hozzávalók a süteményhez:- 25 dkg sütőtök püré- 12 dkg liszt- 10 dkg barna cukor- 2 tojás- 1 ek. mézeskalács fűszerkeverék- 1 tk. sütőpor- csipet sóA tetejére:- 2 tojás fehérje- 6 ek cukor- pár csepp citromléElkészítésA tésztához a cukrot és a tojásokat géppel habosra keverjük. Beletesszük a lisztet, a sütőport, a fűszert, sót és elkeverjük. Hozzáadjuk a sütőtökpürét és teljesen krémesre keverjük.
A sütőt elő melegítjük 180 C-ra, majd egy kisebb, kivajazott tepsibe öntjük a tésztánkat.25 perc alatt készre sütjük, tűpróbával ellenőrizve a végén.Kivesszük a formából és hagyjuk kihűlni.Ha már majdnem kihűlt a tortánk pogácsa szaggatóval kis köröket szaggatunk belőle vagy egyszerűbben késsel hosszában félbe vágjuk, majd kisebb kockákra (12 - 14) vágjuk.Egy megfelelő méretű tálba öntjük a tojás fehérjéket és gépi habverővel félig felverjük őket.A cukrot kanalanként adagoljuk hozzá, a géppel folyamatosan dolgozva. Citromlét is bele.
Elfogyott a cukor, még öt percig keverjük a krémet, amíg elég sűrű nem lesz. Csíkot húz.Csőr nélküli habzsákba tesszük és minden egyes kis torta kockára nyomunk egy-egy szép kalapot.220 C-os sütőbe tesszük és 3-5 perc alatt "megszárítjuk" a habot. Vigyázzunk, hamar barnul, ne égessük oda. Akkor jó , ha már kemény, de még nem teljesen barna.Tálaljuk, megesszük, örül a szívünk,
elkészítjük megint!