Zsidó tojás

  • 2015.09.19.
  • 1

Olyan egzotikus volt a neve, olyan érdekes és talányos, hogy vajh, mi is lehet ez?Van ahol lengyel tojásként ismerik, de hiába kérdeztem a bisztró mindkét nemzetbéli látogatóit, nem ugrott be nekik. A zsidó sabbath szombati ünnepi ebéd előétele, de hogy mi is elkészíthessük, különösebb alkalom nem kell hozzá, bár egy munkanap reggelijét követően megnő a hagymás illat impact a szánk körül. Még ez is megéri, vágjunk bele. A lenti recept családi adag, 4 fő részére, reggelire, friss kenyérrel menő. Köszönöm az inspirációt :)Hozzávalók:- 10 tojás- 10 szál újhagyma- 5 ek libazsír vagy kacsazsír (én ez utóbbival készítettem)- 2-4 ek mustár- só- bors ízlés szerintElkészítésA tojásokat keményre fűzzük. Miután kihűltek, megpucoljuk.Az újhagymát a zöldjével együtt apróra vágjuk.A tojásokat tojás szeletelővel többszörösen felvágjuk, egyszer keresztbe téve a tojást, egyszer hosszába. Többször cserélgetve szép apró kockákat kapunk. Vagy nagy lukú reszelőn lereszeljük.A mustárt, zsírt, sót és borsot hozzákeverjük, majd a hagymával együtt készre keverjük, de nem törjük össze. Fél óra alatt szobahőmérsékleten összeérnek az ízek. És az ízek egymás mellett érvényesülnek, nem túl dominálva egymást.Friss kenyérrel, zöldség félékkel irány a reggeliző asztal, jöhetnek a családtagok :)