Tortilla - 45 perc

  • 2015.03.30.
  • 3

Caramba, szerda este van, éhesek a gyerekek, mindjárt kezdődik a meccs, oh puta mare, mit csináljak ? :) Tortilla, tortilla! Gyorsan, gyorsan, még akár sikerülhet is. Fogjunk is neki, minek a szócséplés az eredet történettel, a különböző típusokkal, a wikipédia szócikkel. 45 perc az egész.
Hozzávalók 12 tortilla lepényhez- 375 gr fehér liszt- 1 tk. só- 1 tk. sütőpor- 63 ml olívaolaj- 130 ml langyos víz
- 100 ml író (vagy ugyanennyi víz, de íróval jobb)A lisztet, sót és sütőport kimérjük és egy nagy tálban összekeverjük.Hozzáadjuk az olajat, vizet, írót és alaposan eldolgozzuk.
Ruganyos tésztát kapunk, csak győzzük jól meggyúrni. 5 percnél járunk
12 egyenlő részre osztjuk , majd enyhén lisztes felületre téve őket, 10 percre letakarjuk.Vastag aljú, száraz serpenyőt melegítünk közepes lángon a tűzhelyen.Egy nyújtófa segítségével a kis gombócokat laposra nyújtjuk, 18-20 cm átmérőjű körökre.Kevés liszt használata a nyújtáshoz jó ötlet lehet, mert a rugalmas tészta ekkora nyomóerőnél simán letapad a deszkára, így ezt jobb megelőzni.
A forró, de zsiradék mentes serpenyőbe helyezzük a lepényünket, majd kb. 1 percig sütjük.Akkor lehet megfordítani, amikor a lenti felület szépen hólyagos nem lesz.Megfordítjuk, majd ezt az oldalát is sütjük, fél percig. Hamar megsül, de ne égessük.Egy idő után a kis lepényekre tapadt liszt elkezd megégni a serpenyőnkben. Ne hagyjuk, száraz papírtörlővel töröljük tisztára.
Közben gyorsan nyújtjuk a következő tortillát is, hamar, hamar.
Ne süssük őket teljesen szárazra, különben nehéz lesz a hajtogatás.Érdemes a kész tortillát melegen tartani, konyharuhával betakarni, amíg elkészül a többi.
Vajjal megkenjük a felületét, aprított salátát teszünk a közepére, sült bacon darabkákkal szórjuk meg, sajtot reszelünk rá, majonézt a tetejére és aztán feltekerjük, jól megesszük. Mindezt megismételjük tonhallal, uborkával, jalapeno paprikával és paradicsom darabkákkal.