Briós és Blogszülinap

  • 2014.12.09.
  • 4

Van két "B" betűs témánk. Az egyik érdekes, a másik egy létállapot. Kezdjük a rövidebbel. November 9-én volt 4 éves a blog. Elfelejtettem, rohan az idő, a méltó bejegyzés eddig váratott. Köszönöm mindenkinek, hogy van élet a melegszendvicsen túl, lassan építgethettem tovább a "sütit sütő férfi" imidzsét. Sokat dolgoztam a kenyerekkel, az ötperces témát gyúrtam, kísérleteztem. Jól haladok, sokan láttátok is az eredményt. Köszönet érte. Remélem inspirálok.
Hekvanc blogján érkezett még szeptemberben egy passz, egy amolyan bloggeresen célzott bejegyzés.
A szülinap alkalmas is erre röviden. Kaptam egy sor kérdést, amire mégsem válaszolnék, mert túl intimek :)Ellenben elképzelek egy laza interjút. Magammal. Inkább.- Hogy bírod, mikor van erre a sok mindenre időd?
- Ötkor kelek, pont kényelmes az idő egy jó kenyér kisütéséhez.
- Irigylem a családodat, annyi finomságot sütsz mindig nekik.
- Tudod, kényelmes vagyok, inkább megcsinálom magam, mintsem random csalódjak a bolti árúban.
- Hová helyeznéd el magad, a blogodat?
- Háromgyerekes apaként, munka mellett, megoldható sütni, főzni. A blogírásra viszont alig marad már idő :)- És a blogot, mi a specialitásod?
- A blogot pedig cukkini és kenyér vonalra.
- Honnan ez a sok ötlet, ezek a furcsa sütik?
- Sok angol és amerikai receptet olvasok, adaptálok. Illetve ránézésre is kiválasztok dolgokat. Aztán megsütöm.
És most jöhet a másik "B", a Briós, dagasztás nélkül. Bizony. A recept a Pinterest weekendbakery oldaláról van. Perfekt!
Hozzávalók 6 brióshoz:- 250 gr BL-55 finomliszt- 100 gr friss vaj, megolvasztva (mi jófajta margarinnal helyettesítettük, tejmentes diétánk miatt)
- 70 gr szoba hőmérsékletű víz- 2 tanyasi tojás (közepes, kb. 110 gr)- 50 gr méz (vegyes virág vagy akác)
- 1 tk vagy 5.5 gr só- 1 tk vagy 3 gr porélesztőElkészítésEgy nagy tálba összekeverjük a tojásokat, a sót, a mézet, vizet, olvasztott vajat és krémesre, egyneműre keverjük. Ez kb. 30 másodperc munka.A lisztet és a porélesztőt elkeverjük és hozzá szitáljuk a fenti mixhez. Ismét, legalább 30 mp keverés jön.Letakarjuk a tálat fóliával (én konyharuhával) és szobahőmérsékleten 2 órát pihentetjük.Lisztezett felületre borítjuk a tésztát, párszor átforgatva, mintegy hajtogatva megmozgatjuk a tésztát. (Itt egy videó a recept lépéseiről.) Még mindig nincs dagasztás, gyúrás.Visszatesszük a tálba, letakarjuk és mehet is a hűtőbe 24-48 órára.
A hűtőből kivéve a még hideg tésztát 6 egyenlő részre osztjuk, gombócot formázunk belőlük. Gyorsan kell dolgozni, mert a kezünk melegétől hamar ragacsos lesz a tésztánk.
Kisebb, sütőpapírral bélelt formába, mondjuk jénaiba tesszük a gombócokat, szorosan egymás mellé. A kelesztéshez használt tállal letakarjuk és szobahőmérsékleten hagyjuk kelni még 2-3 órát.







(Én elkövettem azt a hibát, hogy egy nagy serpenyőbe pakoltam őket, ahol eléggé ellapultak a kis brióskák.... Kisebb, szűkebb sütő formát javaslok.)
A sütőt 190 C-ra előmelegítjük. Kevés vízzel felvert tojással megkenjük a briósok felületét.10 percig sütjük. Ezt követően levesszük a hőmérsékletet 160 C-ra, s még 15 percig sütjük. Ha túl hamar elkezd megégni, bebarnulni a briós felszíne, alufóliával takarjuk le.
A sütőből kivéve, tetszőlegesen megkenhetjük a tetejüket olvasztott vajjal.
Célszerű teljesen hagyni őket kihűlni, mert a szeletelés úgy lesz a legegyszerűbb, különben a belső forró tészta vágás közben összeragadhat. Éles késsel, nem túl sok nyomást gyakorolva vágjuk.A briós kifejezés úgy tűnik mindenhol kicsit mást takar. Nálunk talán a bolti, csavart, kristálycukorral megszórt pékárúra gondol a többség. Hívjuk ezt is briósnak. Van némi köze a kalácshoz is. Mindazonáltal nagyszerű! Szülinapra való!