Serpenyős Cukkini Frittata

  • 2014.10.25.
  • 3

A cukkini, bár lassan vége a nyárnak, még mindig konyhánk fontos eleme. Felkapom a fejem, ha valamelyik étel fő összetevője ez a finom tökféle. Most olvastam, hogy vértisztító hatású, reumatikus gyulladások és az asztma kockázatát csökkenti. Tiszta egészség. Olaszországból terjed el szerte Európában, miután spanyol és portugál felfedezők elhozták a mai Mexicó, Guatemala területéről. Mai receptünk is egy jellemzően olasz étel, melyet hálaadáskor fogyasztanak, elsősorban húsmentesen. Olyan mint az omlett, ám mégsem, mert az elkészítés során sütőbe kerül a serpenyő, miután a tojás már kicsit összeállt. Ez a frittata, mégpedig csípősen, fűszeresen, cukkinisen. Reggelire, holnap, jöhet is egy ilyen.
Összetevők- 2 ek. extra szűz olívaolaj- 1/2 fej vöröshagyma, apróra vágva- 1 kis jalapeno paprika, apróra vágva (kihagyható)
- 1 közepes, fiatal cukkini, vékonyra gyalulva- 1 cső kukorica(szem)- só, bors- 8 nagy tojásElkészítés180 C-ra melegítjük elő a sütőnket.
A tűzhelyen közepes hőfokot kapcsolunk és egy vastag aljú serpenyőt teszünk rá. (Olyan serpenyőt használjunk, amelyiknek levehető a füle, illetve bírja a sütőbe tételt is.)
Az olajat kicsit hevítjük, majd beletesszük az aprított hagymát és a jalapeno paprikát. Kevergetve, 5 percig dinszteljük, sütjük.A cukkinit alaposan megmossuk, a két végét levágjuk, nem hámozzuk, majd a négy oldalú reszelő uborka gyalu része segítségével vékonyra karikázzuk. A cső kukorica héját leszedjük és egy éles kés segítségével levágjuk róla a kukoricaszemeket. A cukkinival együtt beletesszük a serpenyőbe, összekeverjük, majd 7-8 percig sütjük. Amíg puha nem lesz. Ezt követően kicsit sózzuk, borsozzuk.A 8 tojást egy keverő tálba ütjük, fél tk. sót adunk hozzá, alaposan elkeverjük.
Ráöntjük a serpenyős zöldségekre, kicsit elkeverjük, majd 2-3 percig sütjük, amíg a felszíne egy kicsit megszilárdul. Közben már nem keverjük.
A serpenyőt áttesszük az előmelegített sütőbe, ahol további 5 percig sütjük, amíg szép aranybarna nem lesz, illetve a közepe kicsit megemelkedik.
Jobb, ha hagyjuk kicsit hűlni. Szeletekre vágva tálaljuk.... Friss házi kenyérrel, esetleg kevés tejföllel a tetején, igazi lakoma.
A recept forrása: a whole living magazin volt.