Zab Muffin liszt nélkül

  • 2014.08.20.
  • 4

Minden a muffinnal indult, réges-régen. 15-20 évvel ezelőtt, a gyors és egyszerű sütemények netovábbja volt. Még most is az, de egy bizonyos diéta, érdekes táplálkozási kísérlet, még a muffinra is hatással van. Zabból készült. A zab önmagában gluténmentes, viszont amint megőrlik, pelyhesítik, ott már ugyanabban a malomban dolgoznak, ahol előzőleg a búzát is őrölték. Szóval, megtévesztő lenne ezzel hirdetni a receptet.Izrealben jártunk idén nyáron, s vendéglátóinktól tanultuk ezt a receptet. Ott az alapanyagok tekintetében kicsit más volt a végeredmény, de a második változatot készítve, immár bátran kijelenthetjük, újjászületett a(z egészséges) muffin. Legyetek bátrak, próbáljátok ki, más ez az érzés, más ez a muffin.
datolyával és tápióka sziruppal készültHozzávalók 12 muffinhoz- 280 gr zabpehely (nálunk nagyszemű)- 250 ml víz- 250 ml mogyoró vagy kókusz tej (lehet persze víz ez a rész is)- 1 tojás- 4 ek. aszalt gyümölcs apróra vágva (datolya / vörös áfonya a két változatban)
- 2-3 ek. édesítő (tápióka szirup / agavé szirup a két változatban) méz vagy barna cukor is lehet- kókusz zsír (a forma kenéséhez)vörös áfonyával és agavé sziruppal készültElkészítésAz összetevőket kimérjük, majd egy nagy keverőtálba öntjük és alaposan összekeverjük.
A sütőt elő melegítjük 180 C-ra (légkeverés).A 12-es muffin sütő formát vékonyan kikenjük kókusz zsírral vagy kibéleljük papír kapszlikkal.A bekevert nyers muffint (szándékosan nem tésztát írunk) egy kisebb szedőkanál segítségével 12 egyenlő részre, a muffin formákba merjük.30 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha a muffin már megszilárdult, de még nem száradt ki.
Kicsit hagyjuk hűlni, még fogyasztás előtt.
Kérdés van? Hogy milyen ízű?
Hát nagyon jó ízű, olyan egészséges ízű. Ajánlom. Szeretjük.