5 perces kenyér - evolúció

  • 2014.04.14.
  • 1

Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNK receptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam.Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében:- nagy kelesztőtál + tiszta konyharuha- konyhai mérleg gr illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték.- sütőforma, ami jelen esetben egy fehér, kerámia kis fazék (2 literes) fedővel (lásd fotó lent)- zárható műanyag doboz, gyúródeszka vagy hasonlóHozzávalók a kenyérhez - alap anyagok:- 250-300 ml joghurt- 410- 460 ml meleg víz (fontos, hogy a két folyadék együtt 710 ml legyen)- 1 tasak szárított élesztő- 2 evőkanál (tengeri) só- 820 gr (BL 80) kenyér liszt - működik a sima finom fehér liszttel is (BL-55) de ezzel jobb- lenmag, tökmag, szezámmag - evőkanállal mérve, ízlés szerint, opcionálisan- fél pohár zabpehely a külső beborításáraElkészítésA nagy keverőtálba beleöntjük a joghurtot és a meleg vizet, alaposan elkeverve.Hozzáadjuk a sót, majd a lisztet s végül a magokat is.Összekeverjük, de csak annyira, hogy ne maradjon száraz, lisztes felület.A konyhapulton hagyjuk reggelig (ha este kevertük be), tiszta konyharuhával letakarva.
Reggel, a megkelt tésztát kiborítjuk egy enyhén lisztes nyújtódeszkára vagy hasonló fa felületre.Megforgatjuk a lisztben, majd ketté vágjuk. Az egyik fele mehet egy jól záró műanyag dobozba, a hűtőbe.
A fél pohár zabpelyhet rászórjuk a maradék kis lisztre, s megforgatjuk ismét benne a kenyerünket.
Két kézzel kis cipót formálunk a tésztából, úgy, hogy a formázás közben (gömbölyítés) önmaga alá gyűrünk be egy kis tésztát. Érthető ez így?
Az elkészült kis cipónkat egy éles késsel megkereszteljük vagy akár mintát is szabdalhatunk bele.
Beletesszük a kerámia fazékba. (Az evolúciós ugrás következő szintje, amikor már fazék sem kell). Rátesszük a tetejét.Berakjuk a sütőbe (jelen esetben elektromos) és 200 C-ra, légkeverésre állítjuk. 60 percre van innentől kezdve szükségünk.Az utolsó 20 percben levesszük a fedőt róla, hogy szépen ropogós héjat süthessünk rá.Letelt a 60 perc, kivesszük a fazekat, kivesszük a kenyeret.Gyönyörködünk, esetleg hallgatjuk, hogyan zenél (cserepesedik) a kenyér.
Hagyjuk kicsit hűlni, majd ügyesen felszeljük. Esszük, míg lehet.
80 dekás, kis, ropogós cipónk lett. A másik felét akár napokig ott hagyhatjuk a hűtőben, szépen, lassan érlelődik benne a kenyér. Jelenleg 2-3 napot próbáltam ki vele. Ha sütni akarunk, mondjuk este, előtte 20 perccel kivesszük a hűtőből. Zabpehelybe forgatjuk, cipót formázunk belőle, megkereszteljük, majd hagyjuk 20 percet, hogy szobahőmérsékletre melegedjen a sütő formánkban. Ezt követően a 10-15 pontok ismétlése következik.