Cukkini Pizza

  • 2013.10.22.
  • 7

Hát itt sincs semmi sumák, mert a pizza megnevezés ugyan lehet kicsit megtévesztő, ám a tészta és a liszt helyettesítése megoldható CUKKINIBŐL is. Hát ez a nagy hír a mai napra. Glutén mentes pizza alap - cukkiniből. Gondoltátok volna? Még én sem. (Természetesen a többi összetevő glutén mentességét csak a gyártó és a csomagolási felirat tudja garantálni.) Amúgy a cukkini mindenformája ajánlott: főételnek kiváló, aztán desszertnek jöhet is a cukkini palacsinta. Esetleg egy krémlevest az elejére? Recept a Closet Cooking oldalról. Kipróbálva. Kipipálva.
Hozzávalók a pizzához- 680 gr reszelt cukkini- 100 gr reszelt mozzarella- 50 gr reszelt parmezán (opcionális)- 1 tojás- só, bors- 1 tk oregano vagy házi olasz olasz fűszer keverék (rozmaring, oregano, bazsalikom, majoranna, kakukkfű)Tetejére feltétnek- 100 ml sűrű, házi paradicsom szósz pizza fűszerekkel
( fűszerkeverék házilag, kb. lásd, mint feljebb)- 150 gr reszelt mozzarella vagy gauda sajt a tetejére- kukorica- bacon- kápia paprika, zöld, csípős paprika- lila hagymaElkészítésA cukkinikat alaposan megmossuk, végeit levágjuk és lereszeljük. Kis sóval elkeverjük és fél órát állni hagyjuk. Ezt követően a keletkező folyadékot (amit a só von ki a cukkiniből) kipréseljük a reszelt zöldségből.
A sütőt előmelegítjük 230 C-ra. Minálunk ez légkeveréses. Sütőpapírral kibélelünk egy közepes, megfelelő sütő formát. Ha van pizza sütő tepsink, akkor azt. (Alul lukacsos, könnyű, fém tepsi.)
A reszelt cukkinit gyorsan elkeverjük a tojással, reszelt sajtokkal, tojással, sóval, borssal, fűszerekkel. Bele simítjuk, nyomkodjuk a sütőpapíros formába. Igyekezzünk jól tömöríteni, egységesen elhelyezni bele a pizzánkat. 25-30 percig sütjük, hogy mindenhol jól, egyenletesen átsüljön.
Kivesszük a sütőből, s mint egy hagyományos pizzát, feltéttel látunk el.
Pizza szósz alap. Paradicsom karikák, paprika csíkok, bacon, hagyma, reszelt mozzarella.
A feldíszített pizza mehet vissza a sütőbe, további 20 percre, illetve addig, amíg a sajt szépen, egyenletesen meg nem sül rajta. Akinek van, a végén tolhat rá grillt is.
Kivesszük a sütőből a kész pizzát, kicsit hagyjuk hűlni (a cukkini másként hűl, nem olyan gyorsan, mint a "rendes" pizza tészta). Szeletekre vágjuk, jó kedvel fogyasztjuk. S közben csodálkozunk. :)