Csavart Zsemle

  • 2013.10.10.
  • 4

A péksütemények gyakori variációs vendégek nálunk a különböző liszt arányú Türelmes (DNK) kenyerek mellett. Fokhagymás kifliből, joghurtos zsemléből, ropogós kifliből van néha ismétlés, de most érkezett egy új versenyző, akit már másodjára tálalok a családi asztalra. Van egy kis csavar a dologban, de attól még könnyű. A bonyolult dolgokat hétköznap estére nem tudom vállalni. Így. Egyszerűen. Recept ötlet
az AranyTepsi oldalról, köszönet érte. Apróbb módosítások estek csak rajta.
Hozzávalók50 dkg finom liszt250 ml tej25 gr friss élesztő1 tk cukor2 tk só50 ml olaj3 ek joghurt vagy 2 ek tejföl15-17 dkg főtt, tört krumplimagok, mák, só a tetejére
ElkészítésA krumplit megtisztítjuk, apróra vágjuk és gyorsan megfőzzük, puhára. Villával összetörjük.
100 ml langyos tejbe morzsoljuk az élesztőt, s hozzáadjuk a cukrot. 10 perc alatt szépen felfut.Egy nagy dagasztó tálba tesszük a krumplit, s rá az összes többi összetevőt és az élesztőt.Alaposan elkeverjük, ha szükséges, adunk még hozzá lisztet, hogy ne legyen ragacsos a felülete.Lisztezett deszkán alaposan meggyúrjuk, legalább 10 percig. nem ördöngösség, megéri.
Visszatesszük a tálba, letakarjuk, s meleg helyen (radiátor) 60 percen át kelesztjük.Ismét lisztezett deszka következik. 8 egyenlő részre osztjuk.
Mindegyik részt ügyesen 2 arasznyi rúddá (40-50 cm) formázzuk,sodorjuk. Most jön a csavar.A rudakat U alakba hajlítjuk, s a kanyarban megfogva, a két szárat egymásra csavarjuk. Végeik össze csippentve.
A sütőt előmelegítjük 180 C, légkeverés. Tepsibe sütőpapír, arra nem túl szorosan a kis csavart kiflik.
20 percet hagyjuk még tovább, újra kelni. Lepermetezzük vízzel, s mehet rá a díszítés, mák, só, egyéb.
25-30 perc alatt ropogósra sütjük. Rácson hagyjuk kicsit hűlni, ami nagyon nehéz feladat.
Mert pillanatok alatt megennénk az egészet, olyan ínycsiklandozó. Jó étvágyat!