Cukkini Palacsinta

  • 2013.09.18.
  • 5

Hát most néztek nagyot, mi? Pedig megszokhattátok volna már réges-rég. A cukkini mindenek felett. Pláne ha szezonja van. Mert az alap dolgok nem változnak. Semleges íz, kitűnő lágyító hatás, finom, krémes végeredmény, csodásan elrejtett zöldség. Van benne cukkini? Na és, pont az a jó benne. Vegyetek bátorságot és cukkinit. S tegyétek bele a palacsintába. Nem bánjátok meg. Timinek mostanában ez ízlett legjobban. A forrás pedig: freshbitesdaily.com. Thanks.
Hozzávalók- 80 gr teljes kiőrlésű liszt- 160 gr fehér finom liszt- 9 gr sütőpor- 15 gr (barna) cukor- 3 gr só- 255 ml tej- 2 felvert tojás- 3 ek (kókusz) olaj- 1 tk vanília eszencia- 170 gr reszelt cukkini (zöld héja nélkül)- kis darab vaj a sütéshezElkészítésKeverjük össze a száraz összetevőket (liszt, só, sütőpor) egy megfelelő méretű tálban.
Keverjük össze egy másik tálban a "nedves" összetevőket (cukor, tojás, olaj, tej, reszelt cukkini, vanília).Keverjük össze a két tál tartalmát addig, míg homogén egységet nem kapunk. A száraz részek feloldódnak a nedvesben. Ne keverjük túl. A sütőpor hamarosan elkezd dolgozni a szemünk láttára.Vastag aljú serpenyőt hevítünk a tűzhelyünkön. Közepes hőfokot választunk, különben könnyen odaég a palacsintánk.Minden egyes palacsinta előtt picit vajjal megkenjük serpenyőnk alját, s erre teszünk rá egy kis merőkanálnyit (tényleg ne legyen óriás adag) a sűrű tésztánkból.
Ha túl vastag, túl tömör a tésztánk, nem fog jól megsülni. Kis, amerikai típusú palacsintát fogunk készíteni, nem a magyar vagy francia lapos félét. De hát ez úgyis látszik a képen.
Onnan tudjuk, hogy megfordíthatjuk a palacsintát, ha a felszínén (felül, amit látunk) elkezdenek kis lukak, hólyagok feltűnni. Ekkor,általában az alja már megsült. Fordítsuk ügyesen, ne féljünk tőle.
A megfordított palacsintát már kicsit rövidebb ideig sütjük, mint az első oldalát, mert már félig el is készült. Értitek ugye?
Az eredeti recept adagját bögréről grammra számoltam s lefeleztem, ugyanis így is minimum 12 palacsintát tudtok sütni, ami ebből a fajtából, több mint elegendő.
Tálalási javaslatot is adok hozzá, finom, sűrű joghurttal megkenni, s rá jöhetnek a mostani gyümölcsök, barack, szőlő, szilva. Jó étvágyat.