Mac & Cheese - magyarul

  • 2013.04.04.
  • 2

Mac & Cheese - magyarul
Valahogy furcsának hatott leírni azt, hogy sajtos tészta, mert gyerekkori emlékeimben az a tészta nem ez volt. Ez a tészta étel már történelem. Olasz és görög, középkori forrásokból származó leírásokból tudható (wikipédia) hogy már akkor is igen kedvelt volt. Máig vitatkoznak rajta a ráérő emberek, hogy a Mac(aroni) az a tésztát jelentette, vagy az ételt magát. Menet közben ez az finom, krémes, sült egytál étel viszont az angolszász konyha alapjai közé férkőzött, mára már klasszikus jelzővel illetik és fagyasztva, illetve instant árulják, dobozból fogyasztják.
"make a meal for four in nine minutes." - marketing szöveg 1937-ből.
Gondolom, a nagy aroma leves gyártók is ilyen babérokra törnek mifelénk. Pedig hiába. A recept maga klasszikusan egyszerű, kitchensimplecity.com oldaláról. Hála és köszönet, igen jó lett. Well......Hozzávalók:200 gr rigatone tészta (lehet másféle is természetesen - legyen kis darabokban)60 gr vaj32 gr liszt480 ml tej1 tk mustársóbors120 gr reszelt (füstölt) sajtElkészítés:A tésztát megfelelően mennyiségű (100 gr / 1 liter) , enyhén sós vízben feltesszük főni. Kövessük a csomagoláson (ha nem házi) lévő utasítást a főzéssel kapcsolatban. Főzzük "al dente" állagra, azaz éppen még kicsit ropogósra, haraphatóra.
Leszűrjük, félre tesszük.
A vajat megolvasztjuk serpenyőben. Pár percig pirítjuk, míg kicsit barnás nem kezd lenni. De még nem égett oda.
Rászórjuk a lisztet, s alaposan elkeverjük. Kicsit főzzük így.Ráöntjük a tejet, hozzáadjuk a mustárt, sót, borsot és gyakran kavargatva, közepes lángon, felforraljuk.Ha elég sűrű már a krémünk, lehúzzuk a tűzről és belekeverjük a reszelt sajt 3/4 részét.
Ráöntjük a tésztára, összekeverjük.Megfelelő méretű sütő tálba, jénaiba vagy másba öntjük a szószos tésztát. A tetejét megszórjuk a maradék reszelt sajttal.Előmelegített sütőben, 180 C-on, (légkeverés) 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.
Kicsit hagyjuk hűlni, majd frissen tálaljuk.







Maradék húsvéti sonka mellé kitűnő kísérő. De ne feledkezzünk meg erről a finomságról a grillszezonban



sem. Ott is megállja majd a helyét. Jó étvágyat! Nyamm!